Зеленська підсумувала річні результати реформи шкільного харчування
Дружина Президента Олена Зеленська під час зустрічі за участі всіх профільних міністерств підсумувала річні результати реформи шкільного харчування.
Про це повідомляється на сайті Президента України, передає Укрінформ.
«Ми почули багато щирого захоплення перебігом реформи від гостей з усього світу, коли презентували її на Європейському регіональному саміті в межах міжнародної Коаліції шкільного харчування, який Україна вперше приймала в листопаді. Подібних реформ під час війни наші гості – понад 500 європейських посадовців та експертів – досі не бачили», – зазначила дружина Президента.
На зустрічі обговорили результати в досягненні кожної з чотирьох стратегічних цілей реформи.
Перша - фінансова та інституційна спроможність громад.
Дружина Президента відзначила, що за перші шість місяців цього року Всесвітня продовольча програма ООН надала підтримку школам у 13 областях України, профінансувавши 30% вартості щоденних гарячих обідів для 90 тис. учнів початкових класів. З нового навчального року програму розширили, і завдяки цьому вдалося компенсувати вартість обідів уже для 160 тис. дітей у 16 регіонах.
У жовтні уряд запровадив безкоштовне одноразове харчування для учнів 1–4-х класів. Для цього за ініціативою Президента Володимира Зеленського з бюджету виділили 2 млрд грн.
Друга ціль - модернізація інфраструктури шкільних кухонь та їдалень.
У цьому контексті відзначено, що відремонтовано близько 20% харчоблоків у закладах освіти. Цьогоріч на оновлення харчоблоків було виділено 1,5 млрд грн з державного бюджету. Інноваційне рішення для оптимізації організації харчування – перша в Україні фабрика-кухня, яка запрацювала в Бучі на Київщині. Щодня там готують 7,5 тис. порцій для 16 закладів освіти. Будівництво другої фабрики-кухні триває в Лозовій на Харківщині.
Третя ціль - розвиток кадрового потенціалу.
На сайті Президента повідомляється, що цьогоріч понад 4200 кухарів шкільних їдалень пройшли спеціальне навчання. Для ефективної підготовки фахівців у 15 областях створили 21 кулінарний хаб. Це навчальні центри, де поєднують теоретичні знання з практичними навичками.
Четверта - комунікація щодо здорового харчування.
Відзначається, що завдяки підтримці ЮНІСЕФ в Україні вдалося втілити комунікаційну кампанію, що спрямована на формування культури здорового харчування серед дітей та їхніх батьків / опікунів.
«Наша четверта мета – глобальна. Ми хочемо, щоб українці усвідомлено обирали здорове харчування. Щоб здорові звички формувалися в дитинстві. Проте, звісно, ще дуже багато кампаній і просвітництва знадобиться, щоб харчові звички цілої країни змінилися», – зазначила дружина Президента.
Олена Зеленська подякувала міжнародним партнерам реформи. Серед них – ЮНІСЕФ, Бюро ВООЗ в Україні, Всесвітня продовольча програма ООН, Фонд Говарда Баффета, швейцарсько-український проєкт DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», українсько-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я», Європейський інвестиційний банк, Антикорупційна ініціатива ЄС EUACI.
Окремо перша леді закликала учасників зустрічі активно діяти наступного року. Пріоритетні завдання реформи на 2025-й – масштабування на всі громади країни та поступове розширення програми безоплатного харчування для школярів.
«Цього року я бачила дуже гарні приклади роботи громад, коли вони діють проактивно – залучають місцевих фермерів, бізнес, враховують регіональні особливості. А найголовніше – коли підходять не формально, а людяно», – підсумувала вона.
Як повідомлялося, реформа шкільного харчування в Україні розпочалася 2020 року з ініціативи першої леді Олени Зеленської. Її основна мета – забезпечити учнів закладів освіти збалансованим і корисним харчуванням, а також популяризувати культуру здорового харчування серед дітей та їхніх родин.
Фото: ОП