На Донеччині за п’ять місяців СБУ оголосила 45 підозр колаборантам

У Донецькій області за перші п’ять місяців 2024 року СБУ оголосила про 45 підозр колаборантам і вже 9 вироків цим злочинцям.

Про це на брифінгу повідомила керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа, передає кореспондент Укрінформу.

«Цього року за п'ять місяців вже маємо 45 підозр і 9 вироків особам, які здійснюють господарську, адміністративно-розпорядчу діяльність у співпраці з окупаційною адміністрацією», - сказала Прищепа.

За її словами, СБУ зібрала достатню доказову базу щодо колаборанта, який увійшов до окупаційної адміністрації Світлодарська.

«Цим фігурантом є уродженець окупованого Донецька, який у 2014 році залишився на захопленій території регіону і працював охоронцем у приватному підприємстві. У травні 2023 року зловмисник добровільно перейшов на бік ворога і обійняв посаду заступника голови адміністрації міста Світлодарська. Наразі він має опікуватися питаннями у сфері користування та розпорядження українським захопленим майном», - зазначила Прищепа.

Вона додала, що цей злочинець також бере активну участь в організації пропагандистських акцій на підтримку загарбників та через ЗМІ намагається сформувати думку серед населення і світової спільноти про легітимність створення та діяльності так званої Світлодарської адміністрації.

Прищепа повідомила, що СБУ продовжує збір доказової бази протиправних дій учасників незаконних виборів на тимчасово окупованій території Донеччини та їхньої причетності до злочинів проти національної безпеки України.

«Зокрема, слідчі СБУ повідомили про підозру колаборантці, яка увійшла до складу Ради Волноваського муніципального округу. Встановлено, що зловмисниця добровільно висунула свою кандидатуру на псевдовиборах та була обрана депутаткою представницького органу влади», - сказала вона.

Читайте також: СБУ викрила 18 колаборантів, які працюють в окупаційних органах «влади» на Луганщині

Прищепа зазначила, що керівниця Волноваської районної лікарні з початку широкомасштабного вторгнення активно підтримувала і підтримує загарбницькі дії ворога, про це свідчать її численні інтерв'ю російським журналістам. У складі муніципального утворення зловмисниця намагається здійснювати повноваження державотворення, дотримуючись нормативних правових актів окупантів.

«У рамках відкритого кримінального провадження їй повідомлено про підозру у колабораційній діяльності та оголошено у розшук», - зауважила Прищепа.

Як повідомлялося, у Донецькій області у 2023 році співробітники СБУ виявили до 300 колаборантів, вироки отримали 37 злочинців.