Порушення Росією прав людини у Криму: ЄСПЛ наступного тижня оголосить рішення

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) 25 червня оголосить рішення по суті у справі «Україна проти Росії» щодо Криму.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко.

«Не встигли ми повернутись із слухань по суті у справі «Україна та Нідерланди проти росії», як ЄСПЛ вирішив вже наступного тижня публічно оголосити рішення по суті у Кримській справі «Україна проти росії (щодо Криму)». Тому 25.06.2024. МИ. ЄСПЛ. Страсбург. Рішення по суті по Кримській справі - по першому позову України, з якого почалась історія наших міждержавних справ проти росії в ЄСПЛ. Відверто - хвилюємось, бо чимало зусиль докладаємо для цих справ», - зазначила Сокоренко.

Читайте також: Справа «Україна та Нідерланди проти Росії»: слухання у Страсбурзі

Як повідомляв Укрінформ, справа «Україна проти Росії (щодо Криму)» стосується порушень Росією на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь низки статей Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод: 2 (Право на життя), 3 (Заборона катування), 5 (Право на свободу та особисту недоторканість), 6 (Право на справедливий суд), 8 (Право на повагу до приватного і сімейного життя), 9 (Свобода думки, совісті і релігії), 10 (Свобода вираження поглядів), 11 (Свобода зібрань та об’єднання), 14 (Заборона дискримінації) та інших.

14 січня 2021 року ЄСПЛ оголосив ухвалу щодо прийнятності справи «Україна проти Росії (щодо Криму)», визнавши її частково прийнятною, та прийняв рішення про приєднання до міждержавної справи «Україна проти Росії» щодо політичних в’язнів.

13 грудня 2023 року ЄСПЛ провів засідання по суті у справі «Україна проти Росії» (щодо Криму).

На цьому засіданні Україна доводила ЄСПЛ, які саме порушення прав людини вчиняє Російська Федерація на окупованій території. Мова йшла про існування системної адміністративної практики порушень прав людини з боку Росії з часу окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.