До суду передали справу «беркутівців», які допомагали РФ окупувати Крим

Державне бюро розслідувань передало до суду справу зрадників з колишнього севастопольського «Беркута», які допомагали Росії захопити Крим.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ДБР.

«Працівники ДБР завершили досудове розслідування відносно екскомандира взводу севастопольського «Беркута» та 3 колишніх співробітників цього підрозділу, які втекли зі зброєю з материкової частини України. Надалі вони пішли на службу до окупанта, сприяючи йому захопити півострів. Обвинувальний акт направлено до суду», - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що ця група зрадників упродовж 2013-2014 років разом зі співробітниками з інших підрозділів «Беркута» брала участь у силовій протидії акціям протесту.

Колишні правоохоронці охороняли Адміністрацію Президента України, для чого у ніч з 20 на 21 лютого 2014 року отримали 40 автоматів Калашникова.

«Після втечі експрезидента та перемоги Революції Гідності підозрювані чітко зрозуміли, що настав час відповідати за вчинені злочини проти активістів, тому зі зброєю виїхали до Севастополя. У АР Крим експравоохоронці перейшли на службу ворогові та сприяли Росії в окупації півострова», - вказує ДБР.

Читайте також: Розстріл Майдану: ДБР оголосило підозри ексберкутівцям, які здійснили перші постріли

За його інформацією,  вдягнуті в українську форму та з привласненою зброєю підозрювані чергували на блокпостах усіх автошляхів, які вели з материкової частини до півострова. Вони без жодних повноважень оглядали транспортні засоби, перевіряли документи у громадян, які їхали на півострів. А також не допускали міжнародних спостерігачів, журналістів, правоохоронців та військових, чим допомогли РФ тимчасово окупувати територію АР Крим.

За втілення планів агресора із захоплення частини суверенної території України підозрювані отримали посади в окупаційних органах «влади» та російське громадянство, у зв’язку з чим досудове розслідування стосовно них здійснювалось за спеціальною (заочною) процедурою.

Також слідчим суддею стосовно них обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, що дозволить затримати обвинувачених одразу після деокупації Збройними силами України території АР Крим та міста Севастополя.

Читайте також: Розгін Майдану: закриття справи проти екскерівників столичного «Беркуту» оскаржать

Зрадникам загрожує покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.

Як повідомляв Укрінформ, у травні колишньому командиру автотранспортного взводу спецпідрозділу МВС «Беркут» у Севастополі та ще трьом «беркутівцям» оголосили підозру в державній зраді.

Фото ілюстративне