На ТОТ залишилися близько 1,5 мільйона музейних експонатів - Карандєєв

Близько 1,5 мільйона музейних експонатів перебувають на тимчасово окупованій території, і їхня доля достеменно невідома.

Про це заявив т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв в ефірі телемарафону "Єдині новини", передає кореспондент Укрінформу.

"Дуже багато ми втратили музейних експонатів, частина з них була пограбована, а деякі з них постраждали від ворожих обстрілів. За нашими приблизними оцінками, близько 1,5 млн експонатів зараз перебувають на окупованій території, і їх доля нам наразі до кінця невідома", - сказав Карандєєв.

Він зазначив, що втрати є і на деокупованих територіях. Російські загарбники порушують міжнародне законодавство і привласнюють те, що їм не належить.

Читайте також: МКІП планує запустити програму зі створення депозитаріїв для евакуйованих фондів музеїв

"Ми документуємо ці злочини. Це здійснюється двома шляхами. По-перше, за міжнародними протоколами спільно з ЮНЕСКО, а також за нашими національними. І незабаром буде той час, коли на підставі цих свідчень, цих документів ми зможемо підготувати позови до держави-агресора, які неодмінно знайдуть своє справедливе рішення", - підкреслив т.в.о. міністра.

Як повідомлялося, 453 тисячі музейних предметів евакуйовано через війну Росії проти України.