Загарбники засудили ексспівробітника місії ОБСЄ до 14 років у справі «про шпигунство»

"Верховний суд" маріонеткової так званої "ДНР" засудив до 14 років колонії суворого режиму колишнього асистента з безпеки спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Вадима Голду за звинуваченням у шпигунстві.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Телеграм-канал генпрокуратури країни-агресора.

"Слідство" стверджує, що у 2021 році 56-річний Голда нібито виконував "розвідувальне завдання на користь іноземної розвідки" у тимчасово захопленій частині Донецької області України - "збирав дані про об'єкти промисловості, за якими згодом завдавалися ракетні удари, які завдали збитків на загальну суму майже 100 млн рублів".

Суд також ухвалив конфіскувати 43 броньовані автомобілі, які використовували співробітники місії ОБСЄ в Україні.

У квітні 2022 року окупаційні сили в маріонетковій "ДНР" затримали кількох співробітників спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі. Тоді ж був затриманий громадянин України Вадим Голда.

Читайте також: Суд у РФ арештував майно громадянина Франції, визнаного «іноагентом»

У вересні 2022 року "Верховний суд" маріонеткової "ЛНР" засудив до 13 років колонії іншого співробітника місії ОБСЄ – Дмитра Шабанова, також за звинуваченням у держзраді. За даними "слідства", він нібито за завданням СБУ та ЦРУ з серпня 2021 року по квітень 2022 року збирав "відомості про пересування військової техніки та озброєнь, а також переміщення особового складу підрозділів Народної міліції ЛНР".

Як повідомлялося, після затримання своїх працівників на тимчасово окупованих територіях ОБСЄ оголосила про остаточне закриття своєї місії в Україні.