У політв'язня Асана Ахтемова у Володимирському централі РФ псуються зуби та зір

У політв'язня Асана Ахтемова, фігуранта «справи» про диверсію на газопроводі в тимчасово окупованому Криму, якого Росія незаконно ув'язнила на 15 років, псуються зуби та зір у Володимирському централі РФ.

Як передає Укрінформ, про це повідомила його дружина Рєпіка Ахтемова, яка наприкінці липня змогла побачитися з чоловіком на тривалому побаченні, повідомляє "Кримська солідарність".

"У засудженого на 15 років позбавлення волі політв'язня Асана Ахтемова псуються зуби та зір у в'язниці № 2 Володимирської області, відомої як Володимирський централ", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що зуби та зір у політв'язня псуються через відсутність вітамінів і світла у в'язниці.

За словами Рєпікі, здоров'я Асана «менш-менш у нормі» і він намагається стежити за ним самостійно, оскільки «медичної допомоги практично немає».

Читайте також: На часі створення окремих списків політвязнів національно-визвольних рухів у РФ - експерт

«Через відсутність повноцінного харчування та вітамінів псуються зуби. У вільний час він дуже багато читає та через відсутність нормального освітлення став погано бачити. Намагається за допомогою зарядки для очей знімати напругу, але все одно відчуває, що погіршується зір. Умови у в'язниці, звісно, ​​суворі. Дуже часто доводиться боротися за свої права, попри те, що це дуже складно», - розповіла Ахтемова.

Шість днів на тиждень Асан працює у пакувальному цеху. У вільний час, крім читання, відповідає на отримані листи.

Рєпіка Ахтемова також наголосила, що дозвіл на тривале побачення чоловікові дали не одразу. Першу заяву, написану на початку червня, адміністрація в'язниці не схвалила «з незрозумілих причин». Вдруге у побаченні відмовляти не стали. Загалом Асан не бачився з сім'єю майже рік — з моменту останнього короткострокового побачення перед етапом у СІЗО-2 Сімферополя.

Дружина політв'язня зазначила, що настрій у її чоловіка непоганий. "Він тримається, духом не падає. Дуже підтримують його листи, які приходять як від близьких і знайомих, так і від незнайомих йому людей», — додала вона.

Асан Ахтемов – журналіст, у 2015 році працював помічником редактора кримськотатарської газети «Авдет». Допомагав організувати республіканський шаховий турнір «Алтин тамґа» та щорічний онлайн-диктант з кримськотатарської мови. Був учасником благодійної громадської організації «Nefes», різних акцій, присвячених культурному та громадському життю кримських татар.

Читайте також: У Росії не надають медичну допомогу кримським політв’язням Еюпову і Нагаєву

Співробітники ФСБ затримали Ахтемова 3 вересня 2021 року за звинуваченням у підриві газопроводу у селі Перевальне. Коли активіст отримав доступ до незалежного адвоката, повідомив про те, що співробітники ФСБ зазнали його фізичного та психологічного тиску в присутності призначеного адвоката, щоб досягти свідчень.

Асана Ахтемова звинуватили в диверсії, вчиненій групою осіб і спричинила значні збитки, а також у незаконному придбанні, зберіганні, збуті вибухових пристроїв та їх контрабанді, вчинених організованою групою.

21 вересня 2022 року суд засудив політв'язня до 15 років позбавлення волі зі штрафом 500 тисяч рублів та строком обмеження волі пересування 1,5 року.

Потім суд апеляційної інстанції посилив умови тримання, призначивши перші три роки у в'язниці. 2023 року Асана Ахтемова етапували до Володимирського централу.

Раніше Укрінформ повідомляв, що «суд» у Криму призначив матері Асана Ахтемова 10 тисяч рублів штрафу.

Фото: krymsos.com