У Росії не надають медичну допомогу кримським політв’язням Еюпову і Нагаєву

У Росії не надають медичну допомогу кримським політв’язням Еюпову і Нагаєву

Укрінформ
У в'язниці міста Верхньоуральськ Челябінської області РФ 61-річному кримському політв'язню Азамату Еюпову не надають медичну допомогу: йому необхідне комплексне обстеження та вузька консультація невролога.

Потребує консультації лікарів і 60-річний кримчанин Руслан Нагаєв, незаконно засуджений Росією до 13 років ув'язнення, повідомляє Укрінформ з посиланням на "Кримську солідарність".

"Адвокат Євген Горошко відвідав політв'язня Азамата Еюпова у в'язниці міста Верхньоуральськ Челябінської області РФ. Йому необхідне комплексне обстеження та вузька консультація невролога", – йдеться у повідомленні.

За словами адвоката, два місяці тому Еюпов писав заяву з проханням надати йому медичну допомогу та обстежити, але відповіді досі не отримав.

Водночас після зустрічі з Русланом Нагаєвим у в'язниці цього ж міста Горошко повідомив, що політв’язень потребує консультації профільних лікарів-фахівців. За словами адвоката, Нагаєв звертався по медичну допомогу, але його прохання залишено поза увагою. Адвокат також розповів, що зустріч з політв’язнем проходила через скло за розпорядженням начальника в'язниці, а раніше такі зустрічі проходили особисто.

Півтора року тому дружина політв'язня вже повідомляла, що її чоловік страждає від високого артеріального тиску, болю у нирках і не отримує необхідного лікування у в'язниці.

Читайте також: Україна робить все можливе, щоб права корінних народів були захищені - Лубінець

Як повідомлялося, Азамата Еюпова затримали в Білогорську 17 лютого 2021 року. Цього дня у будинках кримських татар-мусульман у кількох містах окупованого Криму співробітники ФСБ провели обшуки. Тоді затримали сімох чоловіків, одного з яких пізніше відпустили. Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону не взяв до уваги важкий стан здоров'я підсудного і в липні 2022 року засудив Еюпова до 17 років ув'язнення. Пізніше Еюпова, який переніс у СІЗО чотири інсульти, етапували до Росії.

Руслан Нагаєв – підприємець з Алушти. Він учасник "Алуштинської справи Хізб ут-Тахрір". Його та ще чотирьох кримських мусульман затримали в Криму 10 червня 2019 року після обшуків у їхніх будинках, також звинувативши в участі в ісламській політичній партії "Хізб ут-Тахрір". Нагаєва засудили до 13 років ув’язнення.

Раніше повідомлялося, що у кримчан Руслана Нагаєва та Шабана Умерова, засуджених російським судом на 13 і 18 років позбавлення волі, у тюремному раціоні постійно присутня свинина, хоча її вживання заборонене правилами ісламу.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-