Україна робить все можливе, щоб права корінних народів були захищені - Лубінець

Україна робить все можливе, щоб права корінних народів були захищені - Лубінець

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Міжнародний день корінних народів світу заявив, що Україна робить все можливе, щоб їхня думка була почута, а права - захищені.

Як передає Укрінформ, про це ідеться на його сторінці у Телеграмі.

За словами Лубінця, цей день нагадує про різноманітність та унікальність культур, які формують наше суспільство.

Уповноважений з прав людини зауважив, що корінними народами України є кримські татари, караїми й кримчаки, які історично сформувалися у Криму.

“Україна гарантує їхнє право на захист від дискримінації, асиміляції та позбавлення ознак етнічної приналежності та цілісності як самобутніх народів”, - підкреслив він.

Проте Лубінець наголосив, що права корінних народів, які залишаються в тимчасово захопленому Криму, систематично порушуються з боку російської влади. Вони зазнають переслідувань, утисків, дискримінації та насильства.

За його інформацією, щонайменше 217 українських громадян у Криму є політв'язнями, серед них 132 - це кримські татари.

У місцях несвободи їх утримують у неналежних умовах. Відомо вже про декілька випадків смертей у російських застінках.

Омбудсман згадав і про багатьох представників корінних народів України,які "наразі у лавах Сил оборони України виборюють право вільно жити на рідній землі”.

Читайте також: Політв'язень Сервер Мустафаєв втрачає зір у в'язниці

“Наш обов’язок – робити все можливе, щоб голоси корінних народів були почуті, а їхні права – захищені”, - підкреслив Лубінець.

Також він звернувся із закликом до міжнародної спільноти “сприяти захисту прав корінних народів України від незаконних затримань, асиміляції культури та знищення їхньої ідентичності”.

Як повідомлялося, 9 серпня відзначається Міжнародний день корінних народів світу, встановлений Генеральною асамблеєю ООН у 1994 році. У цей день людство віддає належне багатству культур корінних народів та особливому внеску, який вони роблять у сім’ю народів світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-