Політв'язень Амет Сулейманов потребує операції із заміни серцевого клапана - дружина

Кримському політв’язню Амету Сулейманову терміново потрібна операція із заміни серцевого клапана.

Про це повідомляє ГО «Кримська солідарність» з посиланням на дружину журналіста Лілю Люманову, передає Укрінформ.

"Стан громадянського журналіста Амета Сулейманова, засудженого на 12 років ув'язнення, значно погіршився після вироку та етапу у Володимирський централ - йому терміново потрібна операція із заміни серцевого клапана", - йдеться у повідомленні.

За словами Люманової, ще до вироку, коли Сулейманов перебував під домашнім арештом, він намагався стати на чергу на операцію у держлікарні, але провести її так і не вдалося.

Люманова, коли приїжджала у колонію на побачення з чоловіком, говорила з начальницею медичної служби про можливість операції, але не отримала однозначної відповіді. За словами начмеда та начальника з трудової частини, медики направили запит на операцію до кардіохірургічного центру в Москві, але офіційного підтвердження немає. Про термін розгляду цього запиту у Москві у в'язниці також нічого не повідомили. Але операцію потрібно провести терміново, стверджує дружина політв'язня.

"Якщо операцію не зробити зараз, навантаження піде на другий серцевий клапан і міняти потрібно буде вже не один, а два", - наголосила Люманова.

За її словами, у травні 2024 року у чоловіка стався гіпертонічний криз. Через високий тиск у політв'язня постійні кровотечі з носа, часто паморочиться в голові, є задишка. Хронічні проблеми із серцем вплинули і на судини - кримський татарин місяць домагався, щоб йому дали ліки, надіслані дружиною. Краплі він отримав лише кілька днів тому, коли полопалися судини в очах.

Зараз він отримує препарати від болю в серці та від тиску, але не отримує препаратів для підтримки печінки, ліків, що розріджують кров.

Читайте також: Політв'язень Сервер Мустафаєв втрачає зір у в'язниці

Як повідомлялося, 29 жовтня 2021 року Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону оголосив обвинувальний вирок громадянському журналісту Амету Сулейманову. Його засудили до 12 років позбавлення волі за ст. 205.5 КК РФ (Участь у діяльності терористичної організації) через причетність, за версією ФСБ РФ, до ісламської організації «Хізб ут-Тахрір».

Сулейманов має інвалідність, однак у 2015 році її було знято через його відмову від операції в Москві.

У липні 2024 року суд РФ відмовив у звільненні з-під варти Амета Сулейманова.

Фото: Кримська солідарність