Боротьба за Крим є складовою боротьби України за відновлення суверенітету - Стефанчук

Фото

Боротьба за Крим завжди була, є і буде невіддільною складовою боротьби українців за відновлення суверенітету над усією міжнародно визнаною територією України.

Про це заявив у Фейсбуці Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук за підсумками IV саміту "Кримської платформи", передає Укрінформ.

"Взяв участь у четвертому саміті Міжнародної "Кримської платформи". Боротьба за Крим завжди була, є і буде невідʼємною складовою нашої боротьби за відновлення суверенітету над усією міжнародно визнаною територією Української Держави", - написав Cтефанчук.

Він висловив вдячність високим гостям за участь у саміті. Спікер парламенту зауважив, що за чотири роки "Кримська платформа" перетворилася на "потужну ініціативу, що гуртує навколо себе міжнародну громадськість, яка визнає і поважає такі загальноприйняті міжнародні принципи, як непорушність суверенітету і територіальної цілісності, добросусідство, повага до прав і свобод людини".

Голова ВР також акцентував на розвитку парламентського треку "Кримської платформи". Він зазначив, що 24 жовтня у столиці Латвії, Ризі, відбудеться третій Парламентський саміт Міжнародної "Кримської платформи". Водночас він підкреслив, що цьогоріч Україна вшановує памʼять численних жертв депортації кримськотатарського народу, вчиненої 80 років тому злочинним сталінським режимом.

Читайте також: Стефанчук закликав чеський Сенат визнати депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом

У своєму виступі Стефанчук також подякував парламентам Латвії, Литви, Польщі та Канади за ухвалення рішень про визнання депортації кримськотатарського народу із Криму в 1944 році геноцидом. Він закликав парламенти й інших держав прийняти аналогічні рішення.

"Адже заподіяне зло має бути покаране: на полі бою, у правовій царині, у народній памʼяті. І тоді покаране зло не матиме шансу на рецидив",- наголосив Голова ВР.

Як повідомляв Укрінформ, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук зустрівся із прем’єркою Латвії Евікою Сілінею в Києві, сторони порушили питання про якнайшвидший початок функціонування Міжнародного реєстру збитків та санкційну політику щодо Росії.

Фото: Ruslan Stefanchuk, Facebook