Політв'язня Ельдара Кантимирова етапують до Бурятії

Політв'язня Ельдара Кантимирова готують до етапування до Республіки Бурятія із в'язниці Димитровграда Ульянівської області.

Як передає Укрінформ, про це політв’язень 12 вересня написав у листі дружині Ельвіні Усеїновій повідомляє «Кримська солідарність».

«Політв'язень Ельдар Кантимиров повідомив сім'ю про майбутній етап до Республіки Бурятія із в'язниці №1 Димитровграда Ульянівської області», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Російський суд залишив у силі вирок кримському політв'язню Яшару Шихаметову

За словами Кантимирова, його етапують до Бурятії, яка знаходиться за понад 7 тисяч кілометрів від Алушти, «як помсту за те, що під час відбування у в'язниці вимагав дотримання своїх прав і заперечував порушення прав у суді».

«Усі мої заяви щодо надання зустрічі з представником адміністрації були проігноровані. До мене дійшли чутки, що це через мій статус політв’язня і мою «надмірну» активність відстоювання своїх прав і законності», — написав Кантимиров.

У листі він не вказав, коли його переведуть і до якої колонії в Бурятії його відправлять.

Як повідомлялося, 10 червня 2019 року в Криму в будинках чотирьох кримських татар мусульман пройшли масові обшуки за участю бійців ОМОНу, співробітників спецслужб та представників Центру боротьби з екстремізмом.

В Алушті силовики затримали 58-річного виконувача обов'язків імаму в мечеті Руслана Нагаєва та 42-річного підприємця Ельдара Кантимирова. У селі Малий Маяк – 57-річного Руслана Месутова, а в селі Ізобільне – 55-річного Ленура Халілова, голів місцевої релігійної громади.

Кантимиров же був учасником одиночного пікету проти утисків та придушень кримських татар за національною та релігійною ознакою. Раніше в його будинку вже проводилися слідчі дії з погрозами та натяками покинути Крим.

Читайте також: Політв'язня Азіза Ахтемова вивезли з в'язниці Красноярського краю в невідомому напрямку - дружина

Через два роки, 16 серпня 2021 року, Південний окружний військовий виніс вирок фігурантам «алуштинської групи» Хізб ут-Тахрір. Руслану Нагаєву, Ельдару Кантимирову, Руслану Месутову та Ленуру Халілову. Чоловіків засудили до 13, 12 та 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності.

Раніше Укрінформ повідомляв, що МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку із неправомірним рішенням Південного окружного військового суду РФ від 16 серпня про засудження чотирьох громадян України Руслана Нагаєва, Ленура Халілова, Руслана Месутова та Ельдара Кантимирова у справі «Алуштинської групи Хізб ут-Тахрір».