Київ висловив протест через примусову мобілізацію українців на окупованих територіях до армії РФ

У МЗС України висловили рішучий протест у зв’язку з примусовою мобілізацією українських громадян до російської армії на тимчасово окупованих територіях - у Криму, частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Про це йдеться у заяві українського зовнішньополітичного відомства.

«Здійснюючи так званий «призов» на цих територіях, РФ грубо порушує свої міжнародно-правові зобов’язання, зокрема за Женевською конвенцією про захист цивільного населення під час війни, відповідно до якої державі-окупанту забороняється примушувати осіб служити в її збройних або допоміжних силах», - нагадали в МЗС.

У міністерстві закликали українців уникати «призову», а осіб, які будуть примусово долучені до армії держави-агресора, за першої нагоди залишати такі підрозділи та повертатись на територію України чи виїжджати до третіх країн.

«Здійснюючи «призовну кампанію» на території іншої суверенної держави в порушення норм міжнародного права кремлівський режим фактично делегітимізує її у цілому. Відповідно, призовники – громадяни Російської Федерації мають підстави не виконувати неправомірний «Указ Президента Російської Федерації про призов на військову службу» та всіляко уникати такого «призову», - наголосили у зовнішньополітичному відомстві.

У разі залучення військовослужбовців-строковиків з РФ до агресії проти України у МЗС закликали скористатись проєктом «Хочу жить» та добровільно скласти зброю Силам оборони України.

«Українцям – громадянам Російської Федерації на Кубані, Стародубщині, Північній та Східній Слобожанщині у межах нинішніх Краснодарського краю, Білгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей Російської Федерації час згадати свій родовід, своє коріння та не дати заплямувати їх злочинами кремлівського режиму», - йдеться в заяві.

Зазначається, що Україна продовжує документувати порушення Російською Федерацією норм міжнародного права та вживає заходів для притягнення російського військового і політичного керівництва до відповідальності за злочин агресії проти України. МЗС також закликало світову спільноту посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на кремлівський режим.

«Переконані, що реалізація Формули миру, заснованої на цілях і принципах Статуту ООН, та відновлення всеосяжного, справедливого та довготривалого миру для України покладуть край злочинам Кремля», - зазначили у МЗС.

Читайте також: Міністри країн G7 висловили підтримку Україні в річницю анексії територій

Як повідомляв Укрінформ, лідер РФ Володимир Путін 30 вересня підписав указ, згідно з яким на військову службу до російської армії у жовтні – грудні 2024 року призвуть 133 тис. осіб.