Джелял радить кримчанам мати тривожний рюкзак та бути подалі від військових об’єктів

Ексклюзив

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял порадив кримчанам мати тривожний рюкзак та знаходитися подалі від військових об’єктів ворога у тимчасово окупованого Криму.

Про це він заявив у коментарі кореспонденту Укрінформу.

«Кримчани, як і всі хто в Україні перебуває під військовими ударами ворога, - маємо дотримуватися певних алгоритмів. Ми маємо завжди тримати напоготові речі, які можливо швидко забрати з собою, такі тривожні рюкзаки. А також триматися як можна подалі від військових об’єктів ворога. А тим, хто живе біля місць регулярних прильотів, подумати, куди можна тимчасово переселитися задля своєї безпеки», - сказав Джелял, коментуючи останні влучні атаки ЗСУ по військових та стратегічно важливих об'єктах окупантів у Криму.

При цьому він наголосив, що коли безпосередньо відбуватиметься звільнення Криму від окупантів, то потрібно буде дотримуватися ще додаткових заходів безпеки: «Я б радив мати укриття, де вразі небезпеки можна сховатися і взяти з собою тривожний рюкзак»

Джелял додав, що завжди звертається до мешканців Криму, попереджаючи їх, не лякаючи, щоб вони готувалися до звільнення Криму військовим шляхом тому, що, на жаль, іншого варіанту на сьогодні немає.

«Ми розуміємо, що Росія на сьогодні не має жодного бажання відновити нашу територіальну цілісність і повернути окуповані території. Якщо ситуація зміниться, ми з радістю будемо вирішувати це питання дипломатичним шляхом», - зауважив заступник голови Меджлісу.

Читайте також: Із Криму за рік виїхали 20 тисяч громадян України - активісти

За його словами, реакція мешканців тимчасово окупованого Криму на дії ЗСУ різна.

Водночас Джелял відзначив, що ті кримчани, хто чекає на повернення України (а таких, на щастя, доволі багато в Криму) звісно, трохи бояться, щоб не постраждали мирні громадяни під час військових дій, але вони бажають, щоб Росія якнайшвидше пішла з окупованих територій.

За словами Джеляла, серед мешканців Криму є і такі, хто радіє кожному вибуху на території військових об’єктів на півострові.

«Вони радіють, що Україна навіть у таких страшний спосіб, як нанесення ударів по території окупованого півострова, намагається послабити ворога та підготуватися до звільнення Криму від окупації, на що вони дуже очікують», - зазначив він.

При цьому заступник голови Меджлісу підкреслив, що зазвичай українські військові наносять точні удари по військових об’єктах у Криму. Цивільні, за його словами, можуть постраждати лише від дій ворожого ППО, яке збиває снаряди, що летять на військову ціль.

Відповідаючи на запитання, чи може бути Керченський міст наступним об’єктом для ураження Силами оборони України після нафтобази у Феодосії, Джелял наголосив, що не може прогнозувати і називати будь-які терміни ураження наступних ворожих об'єктів, а також звільнення Криму від окупантів. Але, за його словами, «відпрацювання ЗСУ по військових об’єктах у Криму, точно дає нам можливість розуміти, що Україна має конкретні плани зі звільнення окупованого півострова».

При цьому Джелял підкреслив, що не вважає, що вислів «з Криму все почалося і Кримом має все завершитися» означає, що Крим обов’язково буде звільненим останнім.

Читайте також: Звільнений з російського полону Наріман Джелял зустрівся з родиною у Києві

«Можливо, Крим буде звільнено раніше, аніж інші окуповані території України, так буде правильно і політично, і символічно, і, можливо, військово стратегічно», - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, Сили оборони України в ніч на 7 жовтня завдали успішного удару по морському нафтовому терміналу у тимчасово окупованій Феодосії.

Раніше політичний аналітик Олександр Кондратенко у коментарі Укрінформу заявив, що жодних прогнозів щодо термінів деокупації тимчасово окупованого Криму на сьогодні робити не можна.