Щоб відбудувати Україну за 5-10 років треба 1,5 мільйона будівельників - експерт

Своєю геноцидною війною Росія вже зруйнувала в Україні понад 60 млн квадратних метрів житла.

До війни в Україні було 300 тисяч будівельників, нагадав в ефірі Українського Радіо директор Науково-технічного центру Академії будівництва України Іван Перегінець.

"Якщо ми хочемо за 5-10 років усе відбудувати після війни, нам знадобиться 1,3-1,5 млн будівельників", – підрахував експерт.

Також він наголосив на перевагах індивідуального житла над багатоповерхівками: "За останні десять років було збудовано приблизно 10 млн квадратних метрів житла, з яких 5-6 млн індивідуальна забудова і 4-5 млн – багатоповерхова. Люди не повинні жити у двадцятиповерхових будинках".

Експерт додав, що дуже актуальною темою є Соціально-гуманітарна складова реабілітації військових, які прийдуть з фронту і увіллються в будівельну галузь. Та наголосив, що це має бути державна політика і реалізація конкретних проєктів в рамках такої політики.

Читайте також: У ЄС вітають виділення Україні €1,9 мільярда на відбудову і закликають збільшити допомогу в енергетиці

Як повідомляв Укрінформ, Україна отримає від Банку розвитку Ради Європи (БРРЄ) 100 млн євро на компенсації за знищене внаслідок збройної агресії РФ житло в рамках проєкту «НОМЕ. Компенсація за знищене житло». Відповідну угоду міністр фінансів України Сергій Марченко та керівник Банку розвитку Ради Європи Карло Монтічеллі підписали 11 червня на полях Міжнародної конференції з питань відновлення України (URC2024).