У ЄС вітають виділення Україні €1,9 мільярда на відбудову і закликають збільшити допомогу в енергетиці

У ЄС вітають виділення Україні €1,9 мільярда на відбудову і закликають збільшити допомогу в енергетиці

Укрінформ
Глави держав та урядів країн Євросоюзу вітають швидке виділення Україні попереднього фінансування в €1,89 мільярда на відбудову, здійснене в рамках Українського фонду в багаторічному бюджеті.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться в тексті підсумкового документа саміту ЄС.

«Європейський Союз залишається відданим підтримці України в процесі її відновлення й відбудови, включаючи допомогу з розмінування, у координації з міжнародними партнерами. У цьому контексті, виходячи з позитивної оцінки Радою ЄС Українського плану, Європейська рада вітає швидку виплату до 1,89 мільярда євро як попереднього фінансування, щоб допомогти Україні в зусиллях з відновлення й відбудови, особливо невідкладних у секторі енергетики», - наголошується в тексті резолюції саміту.

При цьому лідери ЄС закликали євроінституції та країни-члени до невідкладного збільшення, за координації з міжнародними партнерами, термінової допомоги для України в енергетичному секторі. У цьому контексті Європейська рада запросила Європейську комісію, високого представника ЄС та Раду ЄС прискорити роботу з підготовки до надання Україні допомоги взимку.

Європейська рада позитивно відзначила підсумки конференції з відновлення України 11-12 червня в Берліні.

«З огляду на погіршення гуманітарної ситуації, зокрема у прифронтових регіонах України, є імперативом продовження надання (Україні) допомоги в гуманітарній сфері та у цивільному захисті та забезпечення відповідного гуманітарного доступу», - наголошується в документі.

Лідери ЄС також привітали поновлення мандату Дорадчої місії ЄС в Україні (EUMAM), що дозволяє цій європейській Місії нарощувати зусилля з відновлення верховенства права та системи державних послуг на територіях України, що були звільнені від російських загарбників.

Вони також відзначили ухвалення переговорних рамок та проведення першої міжурядової конференції в рамках входження України до ЄС.

Читайте також: Україна отримала €1,9 мільярда траншу від Євросоюзу

«Європейський Союз продовжуватиме тісно співпрацювати з Україною та підтримувати її зусилля у реформах на її європейському шляху», - зазначається у висновках Європейської ради.

Як повідомлялося, у четвер, 27 червня, Європейська рада розглянула продовження військової, фінансової, економічної та політичної підтримки України та обговорила це питання з Президентом Володимиром Зеленським. Другий блок тем на саміті стосувався вирішення інституційних питань, зокрема визначення Стратегічного порядку денного ЄС на наступні п’ять років та номінацій на ключові керівні посади в європейських інституціях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-