Україна отримає €1,5 мільярда від заморожених активів Росії ще до літніх канікул у ЄС - Домбровскіс

Україна отримає €1,5 мільярда від заморожених активів Росії ще до літніх канікул у ЄС - Домбровскіс

Укрінформ
Перші 1,5 млрд євро надходжень від заморожених активів РФ Європейський фонд миру може отримати ще до того, як органи ЄС підуть на літні канікули. До кінця року з цього джерела  в Україну може надійти військове обладнання на суму до 3 млрд євро.

Про це у Люксембурзі під час пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС з економіки й фінансів заявив виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У травні міністри погодилися використовувати надходження від заморожених (російських – ред.) активів на користь України. За нашою оцінкою, ці заходи можуть мобілізувати до 3 мільярдів євро, що будуть доступними цього року. Ми очікуємо здійснити перший платіж у 1,5 мільярда євро вже до «літніх канікул», - зазначив представник Єврокомісії.

Він окремо наголосив, що ЄС приділятиме негайну увагу, аби ці гроші від нарахувань на заблоковані російські активи, що потраплятимуть в Європейський фонд миру, безпосередньо спрямовувалися на військову підтримку України.

Читайте також: Домбровскіс про заморожені активи РФ: За заподіяну Україні шкоду Росія заплатить сама

«Ми працюємо над цим з повною швидкістю, тож перші оборонні замовлення можуть бути зроблені вже невдовзі», - додав Домбровскіс.

Також він повідомив, що в рамках Українського фонду у 50 млрд євро, створеного в бюджеті ЄС на 2024-2027 роки, Україна вже наступного тижня отримає 1,9 млрд євро так званого «попереднього фінансування». Наступний платіж у рамках реалізації Українського фонду буде здійснений пізно восени.

Читайте також: США взаємодіють з Європою, щоб передати заморожені активи РФ на благо України - Держдеп

Як повідомлялося, близько 260 мільярдів євро активів ЦБ РФ були заблоковані у формі цінних паперів та готівки у юрисдикції партнерів по G7, а також у Євросоюзі та в Австралії. Понад дві третини цих заморожених активів містяться на території ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-