Домбровскіс про заморожені активи РФ: За заподіяну Україні шкоду Росія заплатить сама

Домбровскіс про заморожені активи РФ: За заподіяну Україні шкоду Росія заплатить сама

Укрінформ
Євросоюз підтримує використання надходжень від заблокованих російських активів для фінансової підтримки України.

Окрім того, ЄС розглядатиме шляхи подальшого розширення такої практики, щоб за шкоду, що заподіяна Україні російською війною, платили не європейські платники податків, а сама Росія. Про це у п'ятницю в Люксембурзі під час пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС з економіки й фінансів заявив виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«ЄС працюватиме, щоб мобілізувати більше фінансової допомоги для України з використанням заморожених російських активів. Тож, замість того, щоб платники податків платили за шкоду Україні, яку спричинила Росія, це буде робити сама Росія», - заявив представник Європейської комісії.

Він привітав угоду лідерів G7 щодо виділення Україні кредиту на $50 мільярдів, із використанням надходжень від заморожених російських активів.

«Більша частина цих активів заблокована в межах ЄС, це більш як €200 мільярдів. За заявою, ухваленою на рівні G7, цей кредит має бути доступним для України до кінця поточного року. Наразі G7 проводить операційне опрацювання таких зобов’язань, аби використовувати майбутні потоки надзвичайних надходжень (від заморожених активів РФ) для обслуговування та погашення цього кредиту. Ми обговорюємо наші подальші кроки, включаючи розмір (внеску) та модальності в межах ЄС», - зазначив Домбровскіс.

Читайте також: Чіткий сигнал Путіну: Шольц про $50 мільярдів Україні від заморожених активів РФ

Він зазначив, що ЄС, зі свого боку, хоче надати більшу частину з визначеної суми кредиту в $50 мільярдів, погодженого на рівні G7.

«На цій стадії ми не можемо сказати про точний розмір кредиту зі сторони ЄС, оскільки це також буде залежати від бажання інших партнерів по G7 робити свій внесок. Ми також дивимося на те, як забезпечити належний розподіл ризиків між ЄС та іншими партнерами по G7, враховуючи той факт, що більша частина цих активів знаходиться в Європейському Союзі», - додав виконавчий віцепрезидент Єврокомісії.

Як повідомлялось, країни "Групи семи" ухвалили рішення до кінця 2024 року надати Україні кредит на $50 мільярдів за рахунок використання заморожених російських активів. Це американський кредит, але він може бути доповнений європейськими грошима або національними внесками. Цей кредит Україні планується погашати за рахунок надходжень від заморожених російських активів, більша частина яких знаходиться в країнах ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-