ЄС зробив перший платіж у €1,5 мільярда від заморожених російських активів

ЄС зробив перший платіж у €1,5 мільярда від заморожених російських активів

Укрінформ
Євросоюз 26 липня оголосив про перший платіж в обсязі €1,5 мільярда для військової підтримки України за рахунок надзвичайних надходжень від заморожених в ЄС російських активів.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейської комісії.

«Сьогодні ЄС зробив можливим підтримку України за рахунок першого платежу в €1,5 мільярда, що був згенерований від заморожених російських активів. Ці надзвичайні прибутки, що були згенеровані операторами та утримувалися в центральних депозитаріях від заблокованих суверенних активів Росії, стали доступними від Euroclear для Європейської комісії, як перший внесок, 23 липня. Ці гроші тепер будуть спрямовані через Європейський фонд миру та Український фонд для підтримки військових спроможностей України, а також для підтримки відбудови країни», - йдеться у повідомленні.

Єврокомісія нагадує, що блокування активів Центробанку РФ в Європі стало можливим після запровадження санкцій ЄС проти Росії після початку її агресивної війни проти України. При цьому надзвичайні надходження, що згенеровані у цьому контексті фінансовими операторами ЄС, не належать Росії та утримуються в європейських центральних депозитаріях. Відсьогодні ЄС почав перерахування цих грошей для України.

Читайте також: Уряд працюватиме, щоб конфіскувати всі заморожені суверенні активи РФ - Шмигаль

«ЄС стоїть разом з Україною. Сьогодні ми перерахували €1,5 мільярда надходжень від заблокованих російських активів для оборони та для відновлення України. Немає кращого символу, ніж використання кремлівських грошей для того, щоб зробити Україну та всю Європу більш безпечним місцем для того, щоб жити», - зазначила з цього приводу президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель зауважив, що більшість цієї суми - 1,4 мільярда євро - буде спрямована через Європейський фонд миру для зміцнення оборонної спроможності України.

«З використанням €1,4 мільярда через Європейський фонд миру ми зможемо фінансувати закупівлю пріоритетного військового обладнання, включаючи засоби протиповітряної оборони, артилерійські боєприпаси, а також шляхом розміщення замовлень для української оборонної промисловості. Ми не лише надаємо військову допомогу для України, але й те (військове обладнання - ред.), що вироблене в Україні, що сприяє (підвищенню - ред.) стійкості України у боротьбі проти російської агресивної війни», - підкреслив високий представник ЄС.

Читайте також: ЄC пропонує два варіанти заморожування активів РФ на більш тривалий період - Bloomberg

Як повідомлялося, у відповідь на російську агресію проти України ЄС застосував проти країни-агресора вже 14 пакетів економічних та індивідуальних санкцій. Обмежувальні заходи ЄС включають блокування у банківських установах ЄС суверенних активів російського Центробанку.

Після початку агресії РФ проти України, за різними оцінками, від 260 до 300 мільярдів євро активів ЦБ РФ були заблоковані у формі цінних паперів та готівки у юрисдикції партнерів по G7, а також у Євросоюзі та в Австралії. Понад дві третини цих заморожених активів перебувають на території ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-