Рада міністрів ЄС ухвалила 14-й пакет санкцій проти Росії

Рада міністрів ЄС ухвалила 14-й пакет санкцій проти Росії

Укрінформ
Міністри закордонних справ країн ЄС, які зустрічаються сьогодні у Люксембурзі, ухвалили 14-й пакет санкцій проти Росії у зв’язку із її агресією проти України, який надалі поширює тиск на російську енергетику та містить заходи для запобігання спробам обминати європейські санкції.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться в інформації, яка оприлюднена сьогодні на сайті Європейської ради.

«Рада ЄС ухвалила сьогодні 14-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів для завдання подальшого удару проти режиму Путіна та проти тих, хто сприяє його злочинній, неспровокованій та невиправданій агресивній війні проти України. Це заходи  мають на меті вразити високодохідні сектори російської економіки, такі як енергетика, фінанси та торгівля, і надалі ускладнити обходження санкцій ЄС», - йдеться у повідомлення.

Як зазначається, 14-й пакет санкцій запроваджує обмеження щодо 116 осіб та установ, причетних до дій, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

У сфері енергетики ЄС заборонив використання європейської інфраструктури для обробки або перекачування російського скрапленого газу (LNG) з метою постачання палива для третіх країн.

«ЄС заборонить послуги з перекачування російського LNG на території ЄС з метою здійснення операцій з поставок до третіх країн. Це стосується як перекачування з судна на судно, так і операцій з перекачування з судна на берег, а також операцій з перезавантаження, і не зачіпає імпорт, а лише реекспорт до третіх країн через ЄС. Європейська комісія проводитиме моніторинг імплементації цього рішення та може запропонувати заходи з пом’якшення за потреби», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Боррель розповів, що входить до нового пакету санкцій ЄС проти Росії

Водночас ЄС заборонить нові інвестиції, а також надання товарів, технологій та послуг для завершення російських проєктів із розбудови інфраструктури LNG, таких як Arctic LNG 2 та Murmansk LNG. Обмеження на імпорт російського LNG через термінали ЄС не пов’язані з системою поставок природного газу.

Новий пакет санкцій також передбачає додаткові заходи запобігання їх оминанню. Зокрема, всі головні компанії у ЄС мають забезпечити, щоб їхні дочірні установи у третіх країнах не брали участі у будь-якій діяльності, проти якої спрямовані санкції ЄС.

З метою протидії реекспорту в Росію бойових товарів, знайдених в Україні або важливих для розвитку російських військових систем, оператори ЄС, які продають такі бойові товари третім країнам, будуть зобов’язані запровадити механізми перевірки, здатні ідентифікувати та оцінити ризики реекспорту до Росії.

Крім того, європейські оператори, які передають промислове ноу-хау для виробництва бойових товарів комерційним партнерам із третіх країн, будуть зобов’язані вносити у контракти положення, що це ноу-хау не буде використовуватися для виробництва товарів, призначених для Росії.

У фінансовій сфері Рада ЄС вирішила заборонити використання Системи передання фінансових повідомлень (System for Transfer of Financial Messages - SPFS) - спеціалізованої служби фінансових повідомлень, що розроблена Центробанком Росії для нейтралізації ефекту обмежувальних заходів. Установам Євросоюзу, що здійснюють операції за межами Росії, буде заборонено приєднання до SPFS або до еквівалентних до цієї системи послуг з фінансової комунікації.

Фінансовим операторам у ЄС також буде заборонено здійснювати транзакції з особами, які входять до переліку користувачів SPFS за межами Росії.

Читайте також: Російська «дочка» Bank of China згортає роботу з банками РФ через санкції - ЗМІ

Крім того, Рада ЄС ввела заборону на фінансові операції із цільовими кредитними та фінансовими інституціями, провайдерами криптовалют, що засновані за межами ЄС, якщо ці установи сприяють фінансовим транзакціям, що підтримують російську військово-промислову базу шляхом експорту, постачання, продажу, передання або транспортування в Росію товарів та технологій подвійного призначення, «чутливих» предметів, бойових товарів, вогнепальної зброї та боєприпасів.

14-й пакет санкцій проти РФ прямо забороняє політичним партіям, організаціям, дослідницьким установам використовувати будь-яке фінансування від російських установ, вводить обмеження у сфері транспорту, запроваджує додаткові заходи з посилення експортно-імпортного контролю, а також обмеження проти 61 установи у третіх країнах, які причетні до порушення заборони на поставки в Росію товарів та технологій подвійного призначення.

Як повідомляв Укрінформ, посли країн-членів ЄС 20 червня погодили 14-й пакет санкцій проти РФ у відповідь на російську агресію проти України.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-