Відбудова України - 2024

Дайджест

Реакція світу на російську атаку по дитячій лікарні у Києві. Ексклюзивне інтерв'ю з мером Харкова. Репортаж про відновлення Партизанського на Миколаївщині.

ГОЛОВНЕ

Світові лідери засуджують російську атаку по дитячій лікарні у Києві

Світові лідери засудили масовану атаку Росії по Україні, зокрема удар по дитячій лікарні «Охматдит» в Києві.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель, коментуючи обстріл РФ по українським містам та дитячій лікарні у Києві, зазначив, що «Україні терміново потрібна протиповітряна оборона. Усі винні у російських воєнних злочинах будуть притягнуті до відповідальності».

Кияни згуртувалися і допомагають доставити воду на розбір завалів “Охматдит”, Київ, 8 липня 2024. Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Під час масованої російської ракетної атаки 8 липня постраждали Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Краматорськ і Словʼянськ. Було випущено понад 40 ракет різних типів. Пошкоджені житлові будинки, інфраструктура та дитяча лікарня.

ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ’Ю

Ігор Терехов, мер Харкова

Ми беремо інтерв’ю у мера Харкова Ігоря Терехова на третій рік війни. Коли одна з найчастіших новин – обстріли Харкова. І ми намагаємося бути максимально динамічними, щоб встигнути, поки в агентстві є світло.

Фото: Фейсбук Ігоря Терехова

Завжди будуть люди, які нікуди не поїдуть з Харкова. Тут, як у будь-якому місті, залишатимуться ті, хто не уявляє себе поза Харковом. І це не просто ті, кому важко відриватися через вік, це молоді, активні люди, для яких наше місто у чомусь і творче, і ділове натхнення. І наше завдання зробити їхнє життя максимально безпечним. Вони житимуть своє життя тут, попри обстріли. Але вони мають почуватися, що ними опікуються, що тут є все необхідне для життя та роботи, - говорить Ігор Терехов.

РЕПОРТАЖ УКРІНФОРМ

До Партизанського на Миколаївщині, що було в «сірій зоні», повернулися 217 мешканців, із них 36 - діти

Нині тут не залишилося вцілілих будинків, школи, медпункту й навіть дитячого майданчика. Відсутня й вода. Люди, які повернулися на рідну землю, розгрібають завали, оформлюють сертифікати за програмою «єВідновлення» та, як мурахи, по цеглинці відбудовують свої оселі. У Партизанському побували кореспонденти Укрінформу.

Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

Село заквітчане трояндами, господині мають рясний урожай вишень та абрикосів, по вже заселених подвір’ях бігають курчата. Здається, що життя повертається, треба тільки трішки допомогти цим сміливим і закоханим у рідний край людям.

Єдина розвага для дітей Партизанського – приїзд волонтерів чи психологів. Таке собі «дитинство у свята». Час із фахівцями для них дуже важливий, адже батьки з ранку до ночі зайняті відбудовою.

Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

Вікторія повернулася в село зі сином у квітні 2023 року. На той час хлопчик мав три роки і був єдиною дитиною в селі. Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

ПІДТРИМКА ЕНЕРГЕТИКИ

На п’ять проєктів відновлення у трьох областях виділили €25 мільйонів

Північна екологічна фінансова корпорація (Nordic Environment Finance Corporation – NEFCO) отримала 25 млн євро на відновлення ключової муніципальної інфраструктури 5 проєктів у Чернігівській, Сумській та Миколаївській областях.

Фото: NEFCO

"Чернігів, Ніжин, Охтирка та Тростянець постраждали від прямих і непрямих наслідків воєнних дій, включно з пошкодженням комунальної інфраструктури. Відновлення цих малих та середніх міст отримало менше підтримки та уваги порівняно з іншими регіонами України", - повідомили Укрінформу в NEFCO.

НОВИНИ ВІДБУДОВИ

На Харківщині ремонтують 300 кілометрів прифронтових доріг, щоб покращити логістику для військових

Україна отримала від партнерів майже 6 тисяч сонячних панелей для лікарень

Уряд дозволив ОСББ брати доступні кредити для купівлі генераторів

На Херсонщині відновили пошкоджену загарбниками водогінну мережу для 6000 жителів

Кабмін спростив умови подання заяв про відшкодування втрат до Реєстру збитків

В Україні започаткували грантовий конкурс з метою працевлаштування випускників закладів профтехосвіти

У вересні в українських школах запустять курс «Уроки щастя»

ФОТОРЕПОРТАЖ УКРІНФОРМ

Естонський дитсадок на прикордонні Житомирщини

Овруч на півночі Житомирської області – одне з міст, що найбільше постраждали від російських обстрілів на початку повномасштабної війни. Символічно, що дитсадок за кошти уряду Естонської Республіки побудували в тій його частині, яку росіяни закидали авіабомбами. 

Фото Ірини Чириці, Укрінформ

Поруч також облаштують житло для внутрішньо переміщених осіб. Окрім того, на місці зруйнованого Центру зайнятості партнери хочуть облаштувати сквер. Тож частина Овруча, яку понівечили російські війська, поступово перетворюється на маленький естонський квартал.

Фото Ірини Чириці, Укрінформ

За кошти бюджету Овруцької громади в дитсадку облаштували укриття, комунікації та заклали фундамент. Натомість решту витрат взяла на себе Естонія. Капсулу під будівництво модульного дитсадка заклали в серпні 2022 року. Першу чергу здали у червні 2023-го, а другу – на початку лютого 2024-го. Загальна вартість об’єкта становить 4 387 767,73 євро. 

СОЦМЕРЕЖІ УКРІНФОРМ

Жнива на Харківщині

Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ. Facebook

ВІДЕО УКРІНФОРМ

Генератори і зарядні станції потрібно купувати сертифіковані, – експерт

Стежте за новинами про відбудову – підпишіться на нашу щотижневу розсилку. Щовівторка ви будете отримувати усі головні тексти, фото та відео про відновлення України. Якщо вам сподобалося, порекомендуйте нас друзям, щоб спільнота зацікавлених людей зростала. 

Наступний лист з новинами відбудови України очікуйте 16 липня.