Ляшко назвав пріоритетом відновлення електроживлення в «Охматдиті»

Ексклюзив

Зараз критично важливо відновити електроживлення нового корпусу «Охматдиту», аби визначитися, що саме з обладнання постраждало.

Про це в коментарі Укрінформу сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

«Для нас зараз пріоритет - відновлення електроживлення, потенційно завтра воно може бути запущено. Як тільки воно буде запущено, завершиться аудит обладнання завідувачами відділень, які базуються в новому корпусі. Обладнання, яке візуально не пошкоджено, підключать і перевірять чи працює воно. За результатами цього ми сформуємо перелік того, що нам треба поставити», - розповів Ляшко.

За його словами, зараз триває оцінювання вартості заміни пошкоджених вікон, дверей, стелі, огороджувальних елементів фасаду нового корпусу, аби можна було розпочинати ремонтні роботи. Окрім цього, будуть проводитися роботи з відновлення мереж вентиляції, електроживлення, киснепостачання до реанімаційних відділень.

Рятувальники проводять аварійно-відновлювальні роботи в "Охматдиті" / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

«Блок за блоком ми плануємо запускати цей заклад. Ми поставили собі оптимістичну мету зробити це за два місяці, максимум за три. Один новий корпус, те що нам орієнтовно сказали після першого дня роботи, коштує десь 300-400 млн грн на відновлення», - уточнив міністр.

Він нагадав, що уряд вже виділив на відновлення «Охматдиту» 100 млн грн, на платформі UNITED24 зібрано понад 200 млн грн. Окрім цього, кошти надходять на благодійний рахунок лікарні.

Читайте також: На відновлення «Охматдиту» виділять іще ₴300 мільйонів - Зеленський

Очільник МОЗ уточнив, що корпус токсикології з відділенням хронічних і гострих інтоксикацій, який був зруйнований внаслідок російського обстрілу, відновленню не підлягає.

Окремо буде вирішуватися питання щодо старого хірургічного корпусу, який був пошкоджений внаслідок обстрілу.

«Щодо старого хірургічного корпусу ми чекаємо завершення технічного акту. Потенційно була стратегія розвитку «Охматдиту», яка передбачала його знесення і будівництво на цьому місці нового. Ми подивимося на результати обстеження, і далі буде рішення керівництва лікарні - чи відновлювати його, чи відбудовувати по новому», - розповів Ляшко.

Міністр додав, що також вирішується питання про можливості доправлення на лікування за кордон деяких пацієнтів «Охматдиту».

«Я спілкувався з усіма міністрами охорони здоров'я країн ЄС, США, також з послами країн ЄС. І МОЗ, і адміністрація «Охматдиту» зараз буде через лікарів спілкуватися з батьками пацієнтів, з'ясовувати, хто висловлює бажання лікуватися (за кордоном - ред.). Після цього ми сформуємо список і почнемо працювати більш точково по нозологіях: онкологія, онкогематологія, орфанні захворювання. Щоб ми чітко розуміли, в якій країні, яка лікарня готова забрати дитину на лікування, обговорили всі соціальні речі, проїзд на лікування тощо», - зазначив глава МОЗ.

Читайте також: Олег Голубченко, дитячий хірург Охматдиту

Як повідомлялося, 9 липня Кабінет Міністрів спрямував з резервного фонду державного бюджету 100 млн грн на першочергові відновлювальні роботи в «Охматдиті».

У понеділок, 8 липня, Росія завдала масованих ударів по Києву, Дніпру, Кривому Рогу та інших містах України. У столиці одна з ракет влучила в будівлю дитячої лікарні «Охматдит». Зруйновані два поверхи корпусу лікарні площею приблизно 400 кв. м. Пошкоджені кілька інших корпусів.