Процеси відбудови мають бути максимально прозорими та підзвітними - Шуляк

Законопроєкт "Про основні засади відновлення України" передбачає низку завдань для Міністерства відновлення, зокрема зробити процеси масштабної відбудови максимально прозорими та підзвітними.

Про це сказала голова Комітету Верховної Ради з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк в ефірі Українського радіо, передає Укрінформ.

Шуляк зауважила, що у квітні оприлюднено законопроєкт "Про основні засади відновлення України" для громадського обговорення. Були розпочаті публічні консультації з міжнародними партнерами публічні консультації, до яких залучено майже 1000 учасників, які надали свої пропозиції.

"Сьогодні ми обробляємо і результати анкет, і результати цих пропозицій для того, щоб всі ці дані направити до Міністерства відновлення, щоб вони внесли відповідні корективи перед тим, як реєструвати його і виносити на розгляд уряду, а потім - на розгляд до парламенту. Для наших міжнародних партнерів дуже важливо, що коли буде масштабна відбудова, щоб всі процеси були дуже прозорими і підзвітними, і ми впевнені, що цього можна домогтися лише тоді, коли працюють цифрові рішення", - наголосила депутат.

Тому, за її словами, була розроблена система DREAM, в якій на сьогодні є інформація про кілька тисяч об'єктів. Завдяки цьому громади будуть керувати безпосередньо процесом реалізації того чи іншого проєкту, а міжнародні донори - слідкувати, як будуть використовуватись їхні гроші.

"Це важлива складова для того, якщо ми хочемо, щоб нам як країні довіряли... Також, якщо говорити про нову законодавчу рамку відновлення, нам би дуже хотілося, щоб були зафіксовані основні принципи відновлення. Тому що ми говоримо і про сталий розвиток, і про циркулярну економіку, і про принцип "будувати краще, ніж було", і про "зелений курс", про енергоефективність, екологічність тощо. Всі ці речі, я вважаю, потрібно зафіксувати безпосередньо на рівні законодавства для того, щоб всі-всі проєкти, які стосуються відбудови, йшли вже за новими сучасними правилами й стандартами", - наголосила політик.

За її словами, Міністерство цифрової трансформації та Міністерство відновлення впритул підійшли до створення системи містобудівного кадастру. "Для нас дуже важливо, щоб це було в цифровому вигляді, щоб людина зайшла, відкрила цю документацію, і там чітко видно, наприклад, якщо це зелена зона, то будувати не можна. І така інформація має бути доступною, прозорою і досить якісною. Крім того, коли цифровий вигляд інформації, коли максимально усуваються чиновники від ухвалення рішень, — це якраз про нові європейські сучасні цифрові права", - зауважила Шуляк.

Вона також висловила переконання, що програма "єВідновлення" має бути у фокусі уваги нового віцепрем'єр-міністра з відновлення Олексія Кулеби.

Читайте також: Фрайбург виділить100 тисяч на відбудову пошкодженого росіянами ліцею у Львові

Як повідомляв Укрінформ, 5 вересня Верховна Рада підтримала призначення Кулеби на посаду віцепрем'єр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад та територій.

Фото: Слуга народу