Латвія допоможе відновити обласну дитячу лікарню на Чернігівщині

Латвія допоможе відновити обласну дитячу лікарню на Чернігівщині, зокрема зараз в медзакладі проводиться ремонт харчоблока, також передбачено створення операційного блока для новонароджених дитячої лікарні.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ, передає Укрінформ/

Як зазначається, протягом тривалого часу у закладі проводилися лише поточні ремонти без комплексної модернізації, у результаті чого почав руйнуватися фундамент, зовнішні та внутрішні стіни, покрівля, а медобладнання потребувало заміни. Проєкт капітального ремонту харчоблока триває від травня 2024 року, зараз лікарня перебуває у процесі відновлення й реконструкції.

"Будівельні роботи у закладі виконані вже на 45%. У лікарні завершені фасадні роботи, гідроізоляція та утеплення стін. Крім того, завершені покрівельні роботи. Зараз у закладі тривають роботи з ремонту підземної галереї, яка поєднує харчоблок з головним корпусом. Також харчоблок буде оснащено сучасним обладнанням. Реалізація проєкту дасть змогу забезпечити дітей та матерів, які перебувають у лікарні, якісним харчуванням, що є надзвичайно важливим під час лікування дитини", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: З початку повномасштабної війни Росія вбила понад 100 цивільних медиків - Ляшко

Також значну допомогу лікарня отримала й від медичної спільноти Латвії. За підтримки міністерства охорони здоров’я Латвії у липні цього року заклад отримав вантаж медичного обладнання, у тому числі апарати штучної вентиляції, операційні столи, апарати ультразвукової діагностики та засоби реабілітації.

Крім того, за підтримки Уряду Латвії та Fonds Entrepreneurs for Peace планується проведення реконструкції частини приміщення для створення операційної для новонароджених. Очікувана вартість операційної становить 26 млн грн. Передбачено проведення ремонтних робіт та облаштування закладу медичним обладнанням, яке дозволить забезпечити новонароджених пацієнтів високоякісною медичною допомогою.

Як повідомлялося, у вересні 2023 року посол Латвії в Україні Ілгварс Клява та заступник постійного представника Програми розвитку ООН в Україні Христофор Політіс підписали угоду про реконструкцію об'єктів інфраструктури в Чернігівській області. Проєкт реконструкції буде реалізовуватися Програмою розвитку ООН в Україні. Загальна сума коштів, виділених в рамках угоди, становить 2 млн євро.

Читайте також: В Україні кожен сьомий заклад освіти пошкоджений через війну - МОН

Угода передбачає капітальний ремонт, реставрацію або реконструкцію об'єктів соціальної інфраструктури, зокрема й медичної. Латвійський уряд також передбачив додаткове фінансування для подальших відновлювальних ініціатив, що сприятиме економічному та соціальному відновленню регіону, особливо у сфері освіти та охорони здоров'я.

Фото: МОЗ