Перший внесок в програмі «єОселя» віднині можна сплатити сертифікатом за знищене житло

Українці, які через війну втратили житло, зможуть використати житловий сертифікат «єВідновлення», щоб сплатити перший внесок за іпотеку за програмою «єОселя».

Про це повідомило у Телеграмі Міністерство цифрової трансформації України, передає Укрінформ.

«Розширюємо можливості єОселі для українців, чию домівку зруйнували росіяни. Більше не потрібно шукати дешевше житло — беріть кредит на нову домівку за програмою єОселя, а перший внесок повністю або частково покривайте сертифікатом єВідновлення», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що кошти за сертифікатом бронюються на 30 днів. Якщо за цей час житло не купили, гроші потрібно перебронювати вручну в застосунку «Дія» через розділ єВідновлення — «Сертифікати на житло». Заява про іпотеку розглядається до 10 хвилин, а сповіщення про результат надійде в «Дію».

Також з 19 вересня набули чинності й інші зміни до програми «єОселя», повідомляють у Мінекономіки. Зокрема, придбати житло за пільговими умовами відтепер зможуть українці, які раніше вже брали участь у державних житлових програмах, але їх будинки зруйновані, або залишились на тимчасово окупованій території.

З’явилася також можливість придбати майнові права на приватні будинки на етапі будівництва.

Дозволено відтепер брати участь в програмі громадянам, які протягом 12 місяців до подачі заяви не продавали чи не дарували нерухомість, сумарна площа якої разом із площею житла у власності сім'ї перевищує умови програми «єОселя».

Водночас уряд вилучив із переліку доступного для придбання житла нерухомість, яка належить до пам’яток архітектури.

Змінено і умови нарахування процентів за іпотечний кредит. Так, починаючи з першого календарного дня 11-го року дії договору базова ставка збільшена до 6% або 10% річних (з 3% або 7%) залежно від категорії учасника.

В уряді очікують, що це сприятиме швидшому поверненню іпотеки та спрямуванню коштів на нові пільгові кредити. В Мінекономіки підкреслюють, що зміни не стосуються вже виданих раніше пільгових кредитів за програмою «єОселя».

Читайте також: Молодим позичальникам за програмою «єОселя» вдвічі знизили перший внесок

Як повідомлялося, за програмою доступних кредитів «єОселя» з початку 2024 року 6341 українська родина отримала пільгові іпотечні кредити на загальну суму 10,8 млрд грн.