Міграційна криза: міністри ЄС обговорять роль Кремля

У Німеччині переконані, що Кремль може змінити ситуацію з напливом біженців, які намагаються потрапити із Білорусі в ЄС.

Про це сказала речниця федерального уряду ФРН Ульріке Деммер у п’ятницю на брифінгу в Берліні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу

«На нашу думку, російський президент має можливість вплинути на ситуацію і ми очікуємо вжиття відповідних кроків», - заявила Деммер.

Речниця МЗС Німеччини Андреа Зассе додала, що за наявними даними, перевезення мігрантів на кордон контролюється з боку мінського режиму. За її словами, Берлін розмовляє з Росією з тим, щоб покласти край цій жахливій ситуації.

Крім того, дипломат підкреслила, що поведінка Росії у цій ситуації стане предметом обговорення під час зустрічі голів МЗС країн ЄС у понеділок, 15 листопада, у Брюсселі.

Як повідомлялось, в.о. канцлера Ангела Меркель двічі в останні дні телефонувала російському президенту Володимиру Путіну через ситуацію на білорусько-польському кордоні та наголошувала, що білоруське керівництво використовує біженців у своїй гібридній атаці проти ЄС. Канцлер закликала Путіна використати свій вплив на Лукашенка.

Міграційна криза на кордоні Білорусі з Польщею, Литвою, Латвією триває із серпня. Країни звинувачують Білорусь у спеціально створеному міграційному тиску в рамках ворожих гібридних дій проти них як країн ЄС.

За даними секретаря РНБО Олексія Данілова, на території Білорусі вже перебувають близько 15 тисяч мігрантів.