Акції проти призначення нового прем’єра зібрали у Франції понад 100 тисяч людей

Щонайменше 110 тисяч жителів Франції вийшли на марші проти "антидемократичного силового перевороту" президента Еммануеля Макрона, який призначив прем’єр-міністром Мішеля Барньє.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BFMTV із посиланням на МВС Франції.

У Парижі, за даними організаторів, на вулиці вийшли 160 тисяч людей. Водночас префектура столиці наводить цифру у 26 тисяч.

За даними партії La France insoumise (LFI), яка організувала протести, на акції по всій країні  300 тисяч осіб.

"Що б не сталося, ми проголосуємо за недовіру такому уряду в Національній асамблеї", - пообіцяв Жан-Люк Меланшон, виступаючи на демонстрації в Парижі. Він закликав інші політичні сили зробити те саме.

Читайте також: Макрон призначив Барньє прем’єром і доручив формувати уряд

Нагадаємо, LFI входить до лівого блоку "Новий народний фронт", який переміг на виборах, однак не здобув абсолютної більшості.

Своєю чергою Жордан Барделла, лідер ультраправого руху Rassemblement national (RN), який посів третє місце на виборах, заявив, що його політична сила не хоче "інституційного безладу" та надасть новому прем’єру "презумпцію невинуватості". Водночас він запевнив, що "нічого не може бути зроблено без RN", тож від Барньє вимагатимуть враховувати пропозиції ультраправих.

Читайте також: Провідні політики Франції по-різному відреагували на призначення нового прем'єра

Тим часом новий прем’єр-міністр Франції продовжує консультації з різними політичними силами. Він пообіцяв, що назве членів уряду за кілька днів.

Як повідомляв Укрінформ, тисячі людей вийшли на вулиці Франції у суботу, щоб протестувати проти рішення президента Еммануеля Макрона призначити правоцентриста Мішеля Барньє на посаду прем’єр-міністра.

Фото: Getty Images