Боррель розкрив чотири складові майбутнього Стратегічного компаса ЄС

Стратегічний компас ЄС, який був щойно представлений Раді ЄС у Брюсселі, не є звичайним політичним документом, він містить конкретні пропозиції щодо зміцнення спроможностей ЄС у сфері оборони й безпеки та терміни їх виконання.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками засідання Ради міністрів ЄС з питань оборони заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вчора я представив Стратегічний компас міністрам закордонних справ та міністрам оборони. Він не лише ще один політичний документ. Це керівництво до дій з конкретними заходами та часовими рамками. Стратегічний компас має чотири головні виміри, і ми маємо для них чотири визначення – діяти, захищати, інвестувати та розвивати партнерство», - сказав Боррель.

За його словами, відповідно до першого виміру, ЄС має набути спроможності діяти більш рішуче, бути швидшим в ухваленні рішень у відповідь на кризу.

«Ми маємо бути більш гнучкими та надавати більш рішучий мандат для наших місій. У цьому контексті я запропонував створити в ЄС спроможності зі швидкого розгортання, які дозволять швидко застосувати мобільні сили у певній кількості. Ми обмежили таку кількість числом у 5 000 військовослужбовців. Ці сили мають навчатися та тренуватися разом, щоб підвищувати взаємосумісність і готовність до дій. Це одне з найбільш важливих послань – ми маємо діяти швидко і рішуче у відповідь на кризу», - наголосив високий представник ЄС.

Другий пункт Стратегічного компаса стосується захисту інтересів ЄС та його громадян. Він передбачає підвищення загальної стійкості ЄС та його готовності реагувати на кібернетичні та гібридні загрози. Для цього ЄС має прийняти набір інструментів для більш скоординованої відповіді на гібридні атаки, яка має зробити ціну таких ворожих дій зависокою для нападників або для тих, хто допускає інформаційні маніпуляції та втручання з-поза кордонів Євросоюзу.

«Кібернетичний та зовнішній вимір будуть новим полем бою для нових війн, і ми маємо бути готовими до дій саме там – у кібернетичному просторі, на морі та у космосі. Саме тому ми запропонували розробку окремої політики ЄС у сфері кібернетичної оборони та Космічну стратегію, які мають доповнити нашу політику з безпеки й оборони. Обидва напрямки матимуть цивільний та військовий виміри», - повідомив Боррель.

Третій напрямок Стратегічного компаса ЄС стосуватиметься інвестицій, зокрема, для усунення недоліків у промислових спроможностях, зменшення їх фрагментації та зовнішньої залежності. ЄС має залишатися на вістрі технологічного та інноваційного розвитку, щоб мати виробничий потенціал для розвитку новітніх систем озброєння.

Четвертий та дуже важливий доктринальний напрямок - це розвиток партнерства. За словами Борреля, головним та вирішальним фактором у цьому є зміцнення зв’язку, взаємного доповнення та посилення між ЄС і НАТО у сфері безпеки й оборони. При цьому ЄС має продовжувати розвивати власні спроможності, щоб бути здатним діяти самотужки, а за можливості – разом з НАТО.

«Стратегічний компас збільшить нашу стратегічну відповідальність, або стратегічну автономію, – як би її не назвати, – нашу спроможність працювати разом з партнерами, щоб захистити наші цінності та інтереси. Цей підхід був підтриманий міністрами. Вони висловили готовність працювати надалі для підготовки до остаточного ухвалення Стратегічного компасу на засіданні Європейської ради у березні», - сказав Боррель.

Як повідомлялося, у лютому цього року лідери європейських країн погодили розробку нового доктринального документа у сфері Спільної політики ЄС з безпеки й оборони (СПБО) – Стратегічного компасу. Цей основоположний документ розробляється на підставі аналізу сучасних загроз та має підвищити ефективність цивільних й військових місій ЄС в рамках СПБО. Європейська рада доручила високому представнику ЄС опрацювати Стратегічний компас до березня 2022 року.

Фото: European Union