У США суд виправдав підлітка, який убив двох учасників погромів BLM у місті Кеноша

Відео

Суд присяжних у США виправдав по всіх пунктах 18-річного Кайла Ріттенхауза, звинуваченого у вбивстві двох людей під час тогорічних протестів у місті Кеноша проти надмірного застосування сили поліцією до представників чорного населення.

Як повідомляє The Wall Street Journal, це поклало край резонансній справі, яка сколихнула місцеву громаду, передає Укрінформ.

«18-річному Ріттенхаузу висунули звинувачення у навмисному, безрозсудному вбивстві та замаху на вбивство, а також у безрозсудній загрозі», - зауважується в повідомленні.

Інцидент стався 25 серпня 2020 року, коли юнак перебував на публічній парковці з гвинтівкою типу AR-15 і невеликою медичною аптечкою під час масових протестів BLM у місті Кеноша. Він був одним з активістів, які вийшли на вулиці зі зброєю для охорони правопорядку та захисту від погромів, які часто супроводжували акції протестів.

Тієї ночі погромники напали на Ріттенхауза. Один ударив його скейтбордом, інший наставив на нього пістолет. У якийсь момент нападник схопив гвинтівку Ріттерхауза й намагався відібрати її, після чого той почав стріляти, вбивши двох і поранивши одного чоловіка.

Справа була непростою, оскільки сторона обвинувачення виступила з агресивною позицією проти юнака. Це підтримувалося суспільними хвилюваннями прибічників акцій протестів. Однак, за словами адвоката Ріттенхауза, факти свідчили проти всіх звинувачень.

Переломним моментом стали свідчення підсудного, коли він довів, що діяв виключно в межах самооборони, а в разі, якщо б агресивні нападники відібрали у нього зброю, все могло завершитися загибеллю самого Ріттенхауза та, можливо, інших людей.

Як повідомлялося, безлади у місті Кеноша наприкінці серпня 2020 року виникли після того, як поліція поранила 29-річного чорношкірого чоловіка Джейкоба Блейка, коли той не виконував вимоги правоохоронців та погрожував їм холодною зброєю. На той час Блейк перебував у розшуку за звинуваченнями в сексуальному насильстві, незаконному проникненні, хуліганстві й домашньому насильстві. Проти поліціянтів також було порушене розслідування, однак вони були виправдані.