Перерозподіл влади: Лукашенко хоче у лютому провести референдум про оновлення Конституції

У Білорусі у другій половині лютого 2022 року відбудеться референдум щодо оновлення Конституції, під час якого, як передбачається, відбудеться перерозподіл повноважень між гілками влади.

Про це повідомляється на Телеграм-каналі "Пул Первого", передає Укрінформ.

"Після періоду обговорення проекту цієї Конституції ми ще раз (для того, щоб подивитися, які істотні, принципові будуть внесені народом пропозиції) зберемося у рамках робочої групи. А підсумкове засідання вже потім проведемо Конституційною комісію. І вже з готовим проектом, після того як Конституційна комісія розгляне результати роботи нашої робочої групи, затвердить їх, внесемо проект Конституції на референдум", - заявив Олександр Лукашенко на нараді з питань зміни Конституції.

За інформацією агентства БЕЛТА, проект нової Конституції буде винесено на всенародне обговорення найближчими днями.

Як повідомляв Укрінформ, у березні Лукашенко підписав указ про створення Конституційної комісії, яка має розробити проект змін до Конституції Білорусі.

Голова комісії, голова Конституційного суду Петро Міклашевич заявляв, що з Конституції Білорусі пропонується усунути норму про прагнення країни до нейтралітету.

За його словами, водночас пропонується на конституційному рівні закріпити положення, що з території Білорусі "не буде жодних загроз іншим державам; а для захисту суверенітету та територіальної цілісності відповідно до міжнародних договорів Республіка Білорусь використовуватиме колективну оборону".

У Білорусі у серпні 2020 року розпочалися масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем було оголошено Олександра Лукашенка.

Режим застосовує проти демонстрантів жорстокі репресії.

Легітимність режиму Лукашенка не була визнана ЄС, США, Україною та більшістю демократичних країн світу.

Фото: БЕЛТА