Спецпредставник Путіна у березні відвідав Австрію і Словаччину - ЗМІ

МЗС Австрії видало візу спеціальному представнику Путіна з міжнародного культурного співробітництва Михайлу Швидкому, який у березні відвідав Відень та Братиславу, оскільки чиновник не перебував у санкційному списку ЄС і юридичні вимоги були дотримані.

Про це повідомляє австрійське інформагентство АРА, передає Укрінформ.

"Оскільки юридичні вимоги візового кодексу були дотримані і заявник не перебуває в жодному санкційному списку ЄС, віза була надана", - заявив відповідальний керівник департаменту австрійського МЗС.

За інформацією АРА, надання візи Швидкому австрійською стороною базувалося на очікуванні взаємного підходу.

"Швидкий був, напевно, найбільш високопоставленим посланцем Кремля, який приїжджав до Австрії з моменту початку російської агресії проти України 24 лютого 2022 року", - йдеться у статті.

За інформацією APA, спецпредставник Путіна зустрівся з членами російської громади в Російському культурному інституті у Відні 11 березня, більшість яких просили його про підтримку та субсидії.

Швидкий також хотів зустрітися у Відні з австрійськими "колегами", однак усі вони "скасували зустрічі в останню хвилину".

В австрійській опозиційній партії NEOS розкритикували "загалом млявий підхід" Австрії до путінського оточення. "Міністерство закордонних справ не тільки занадто нерішуче висилає російських шпигунів, а й занадто вільно впускає в країну найближчих довірених осіб Путіна", - заявила депутат Штефані Кріспер.

Вона закликала до більш ретельних перевірок перед видачею віз, "щоб захистити інтереси політики безпеки Австрії та ЄС".

Читайте також: Заміна Шойгу: Путін ставить на системну мілітаризацію

Зазначається, що з Відня спецпредставник Путіна поїхав до Братислави, де зустрічався з урядовцями. Зокрема, на церемонії покладання вінків у Зволені Швидкий зустрівся з прем'єр-міністром Робертом Фіцо та міністром закордонних справ Юраєм Бланаром.

Як повідомляв Укрінформ, у 2014 році Австрія була першою європейською країною, яка приймала Володимира Путіна з офіційним візитом відразу після спроби незаконної окупації Криму та на тлі бойових дій на Донбасі.