У Росії визнали екстремістською організацією неіснуючий «Антиросійський сепаратистський рух»

Верховний суд Росії на вимогу Мін'юсту країни визнав екстремістською організацією «Антиросійський сепаратистський рух» та «його структурні підрозділи». При цьому руху з такою назвою в реальності не існує.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Медіазона.

Раніше у квітні, російський Мін'юст описував «Антиросійський сепаратистський рух» як «міжнародний громадський рух щодо руйнування багатонаціональної єдності та територіальної цілісності Росії».

П’ятничне засідання Верховного суду, на якому було прийняте зазначене рішення, відбулося у закритому режимі. Як і в попередніх випадках заборони неіснуючих організацій, наприклад «міжнародного руху ЛГБТ», журналістів пустили лише на оголошення рішення.

Правозахисний російський інформаційно-аналітичний центр «Сова», який вивчає застосування екстремістського законодавства в РФ, припускає, що «заборона якоїсь неіснуючої організації дозволить притягати до кримінальної відповідальності широке коло різних активістів і звичайних громадян у різних регіонах Росії». Відповідно тепер будь-які «дискусії про статус тієї чи іншої території та навіть про розширення її прав, у тому числі культурних, у складі Росії» загрожуватимуть переслідуванням.

Читайте також: У Росії показуватимуть лише фільми з «традиційними» цінностями

Як повідомлялося, раніше російські суди вже забороняли субкультури та групи людей, які не мають єдиного об'єднання, чіткої структури чи політичної ідеології. Наприклад, «колумбайни», або шутинги у школах, визнавали «терористичною організацією», АУЄ, або «Арештантское уголовное единство», — «екстремістською організацією». Наприкінці листопада 2023 року Верховний суд РФ за позовом Мін'юсту визнав «екстремістським» неіснуючий «міжнародний рух ЛГБТ».