Праві партії Австрії, Угорщини та Чехії заявили про створення нової групи в Європарламенті

Ультраправа Австрійська партія свободи (FPÖ), правоконсервативна партія угорського прем’єра Віктора Орбана "Фідес" та популістська партія експрем’єра Чехії Андрея Бабіша ANO хочуть створити у Європарламенті групу "Патріоти за Європу".

Про це лідери цих політсил оголосили на пресконференції у Відні, передає кореспондент Укрінформу.

"Я хотів би сьогодні представити вам новий політичний альянс, сформований патріотичними силами, які відіграють провідну роль у своїх країнах. Цей альянс покликаний стати своєрідною ракетою-носієм, яка "візьме на борт" інші партії на європейському рівні, щоб об'єднати зусилля і знову дати Європі гарне майбутнє", - заявив лідер FPÖ Герберт Кікль.

Він назвав Орбана єдиним главою уряду в ЄС, який "успішно протистоїть нелегальній імміграції та відстоює усталені європейські цінності" і при цьому "завжди виступає за мирне врегулювання війни між Росією і Україною, яку ми засуджуємо". 

За словами лідера австрійських правопопулістів, Бабіш також виступає проти "розгулу нелегальної імміграції" і закликає до "мирного врегулювання війни між Росією та Україною".

Читайте також: Новий склад Європарламенту продовжить підтримку України - Мецола

Своєю чергою прем'єр-міністр Угорщини висловив думку, що нове політичне об'єднання "незабаром стане найбільшою фракцією правих сил в Європі".

"Ми віримо, що незабаром ми будемо найсильнішою правою організацією в європейській політиці", - сказав він. 

Натомість колишній глава чеського уряду заявив, що політику їхніх партій у ЄС визначатимуть три пріоритети: "Захист суверенітету, боротьба з нелегальною міграцією та перегляд Зеленого курсу".

Під час пресконференції очільники FPÖ, "Фідес" та ANO підписали "Патріотичний маніфест", який має стати основою подальшої співпраці.

За результатами виборів до Європарламенту FPÖ отримала шість місць, Fidesz-KDNP – одинадцять, ANO – сім. Таким чином, ці три політичні сили мають 23 мандати, необхідні для формування парламентської групи у ЄП. Водночас, як зазначають ЗМІ, вони все ще потребують представників щонайменше з чотирьох інших країн-членів ЄС. Кінцевий термін реєстрації – 3 липня.

Формально Європарламент буде сформований 16 липня.

Читайте також: Німецькі праві планують створити нову фракцію в Європарламенті

Раніше FPÖ належала до ультраправої групи в Європарламенті "Ідентичність і демократія" (ID). ANO вийшла з ліберальної групи після виборів до ЄС. Партія "Фідес" вийшла з Європейської народної партії (ЄНП) після призупинення її членства на тлі багаторічних суперечок щодо верховенства права в Угорщині. 

Як повідомляв Укрінформ, у 27 країнах-членах Європейського Союзу 6-9 червня пройшли вибори до Європарламенту, на яких мали відчутний успіх праві популісти. Однак у цій інституції все ж збережеться проукраїнська більшість: три найбільші політичні групи залишаються незмінними і разом отримають 403 депутатські місця з 720 у новому скликанні ЄП.

Фото: Unsplash