Православну церкву Болгарії очолив прихильник вторгнення РФ в Україну

Болгарська православна церква сьогодні обрала нового патріарха – 52-річного Даниїла, який відкрито підтримував повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BTA.

«Усвідомлюючи власну недостойність, вірю в Божий промисел та Божу підтримку», – такими були перші слова для журналістів нового патріарха Болгарії.

За Даниїла проголосували 69 делегатів.

Як повідомляли ЗМІ, Даниїл неодноразово робив публічні заяви проросійського змісту як щодо церковної ситуації загалом, так і щодо російської агресії в Україні.

Так, у листопаді 2022 року владика Даниїл заявив, нібито Україна на рівні з Росією відповідальна за війну, а «тому жодного з учасників конфлікту не можна виправдовувати за те, що відбувається».

Читайте також: Кримінальну справу щодо настоятеля Святогірської лаври відправили до суду

За його словами, у болгарському суспільстві «спостерігаються тенденції сіяння ненависті та заперечення ненависті», зокрема «до однієї зі сторін, що ворогує, яку визнали як єдиного і неспровокованого агресора», вочевидь, маючи на увазі Росію.

Тодішній митрополит також натякав, що «вбивства на Майдані 2014 року» тяжіють на совісті «тих же, хто зараз звинувачує інших у пролитті крові».

А в червні 2023 року митрополит Даниїл стверджував, що вірян УПЦ МП переслідують в Україні через віру.

Фото: Hristo Kasabov/BTA