Шольц приїхав на переговори до Варшави

Канцлер ФРН Олаф Шольц разом з членами уряду приїхав до Варшави на перші з 2018 року польсько-німецькі міжурядові консультації.

Про це повідомив в соцмережі X глава польського уряду Дональд Туск, передає кореспондент Укрінформу.

“Cьогодні Європа потребує сильного лідерства і спільної позиції у питаннях безпеки. Вітаю канцлера ФРН у Варшаві”,- написав Туск, ілюструвавши допис спільною фотографією з Шольцем.

Після двосторонньої зустрічі Туска з Шольцом відбудеться пленарна сесія, а потім пресконференція прем’єра Польщі і канцлера ФРН.

Як зазначають польські ЗМІ, ці переговори розглядаються як нова сторінка у польсько-німецьких відносинах. Очікується, що під час візиту до Варшави німецька сторона оголосить про ініціативу щодо грошових виплат ще живим полякам, які постраждали в роки Другої світової війни.

Читайте також: Шольц закликає ЄС надати більше грошей для прийому біженців з України

Як повідомляв Укрінформ, два попередні польські уряди правоконсервативної партії “Право і Справедливість”, які перебували при владі в РП з 2015 по 2023 роки, висунули вимоги до Берліна щодо виплати репарацій Варшавіза завдані кривди в роки Другої світової війни. У вересні 2022 року у Польщі оприлюднили рапорт, в якому оцінили суму завданих Німеччиною втрат Польщі на понад $1,5 трлн. Ліберальний уряд Туска, який прийшов до влади у грудні минулого року, не відмовився від вимог попередників до ФРН, але уточнив, що саме Берлін має вийти з ініціативою, якого роду компенсації він готовий виплатити Польщі і полякам.

Фото: Donald Tusk