Шольц закликає ЄС надати більше грошей для прийому біженців з України

Шольц закликає ЄС надати більше грошей для прийому біженців з України

Укрінформ
Лідери ЄС мають уможливити використання прибутків від заморожених російських активів на користь України, а також вирішити між собою питання більш справедливого розподілу тягаря в наданні притулку біженцям з України.

На цих темах акцентував канцлер ФРН Олаф Шольц перед початком саміту ЄС у Брюсселі в четвер, передає кореспондент Укрінформу.

Шольц наголосив на важливості продовження на рівні Євросоюзу рішень, ухвалених раніше цього місяця на зустрічі голів держав і урядів групи G7, де завдяки регулюванню доходів від заморожених російських активів було уможливлено швидке та вчасне надання Україні 50 млрд доларів для того, щоб Київ міг профінансувати речі, які він потребуватиме найближчими роками найбільше, насамперед, йдеться про зброю, але також на ремонт пошкодженої енергоінфраструктури, відбудову, економічні проєкти та гуманітарну допомогу.

«Тепер ми, як партнери США й інших країн G7, маємо зробити так, щоб це було швидко ухвалено та втілено в життя», - сказав канцлер.

Згадав Шольц і мільйони українських біженців, яких прийняла Європа після початку повномасштабної російської війни. Нещодавно було ухвалено рішення продовжити їх статус, сказав він, але зауважив, що досі не вирішено, «хто має робити що» в питанні справедливого розподілу, адже три країни – Німеччина, Польща та Чехія – взяли на себе основний тягар у питанні надання притулку.

«Тепер на часі ухвалити рішення щодо того, що ті країни, які менше беруть участь у прийнятті біженців, надали би більше підтримки тим, хто прийняв більше, стосовно фінансування, приміром, інтеграційних, мовних курсів, забезпечення житлом тощо», - сказав Шольц. Він поінформував, що разом з колегами з Польщі та Чехії вони написали відповідного листа президентці ЄК Урсулі фон дер Ляєн. Ця тема буде порушена під час зустрічей у Брюсселі.

Читайте також: У безпековій угоді України та ЄС йтиметься і про використання заморожених активів РФ - Боррель

Як повідомлялось, одним з основних питань саміту є вибір нових керівників ЄС після парламентских європейських виборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-