Туск: Польща і Німеччина співпрацюватимуть задля безпеки неба над Європою

Варшава і Берлін мають подбати про безпеку Європи, і Німеччина має стати лідером у цьому процесі.

На цьому наголосив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск під час спільної з німецьким канцлером Олафом Шольцем пресконференції у Варшаві за результатами міжурядових консультацій, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми на доброму шляху, щоб говорити про польсько-німецьку дружбу у ці складні часи. Інші країни також чекають на це. Україна, яка воює, та інші європейські країни дивляться на наші відносини з надією, оскільки це може відкрити багато різних цікавих можливостей для усієї Європи”, - констатував Туск.

Він наголосив на важливості польсько-німецької співпраці.

"Питання безпеки, військова співпраця, співпраця у сфері нелегальної міграції, спільна робота щодо безпечного зовнішнього кордону ЄС - те, чому треба приділити найбільшу увагу”, - підкреслив польський прем'єр-міністр.

Він висловив переконання, що Німеччина має стати лідером у питанні безпеки в Європі.

Туск підкреслив, що спільний проєкт Польщі і країн Балтії “Щит Схід” має посилити безпеку європейських кордонів.

Читайте також: Німеччина і Польща будуть співпрацювати щодо відбудови та на шляху України до ЄС - Шольц

За його словами, Варшава і Берлін є жертвами організованої Путіним і Лукашенком хвиль нелегальної міграції, оскільки щодня агресивні люди атакують польський кордон, а головною ціллю нелегальних мігрантів є Німеччина.

Глава польського уряду також підкреслив, що Польща і Німеччина співпрацюватимуть щодо створення “європейського повітряного щита”, що гарантуватиме безпечне небо над Європою.

Як повідомлялося, у Варшаві відбулися перші з 2018 року польсько-німецькі міжурядові консультації.

Фото: PAP/Leszek Szymanski