Німеччина і Польща будуть співпрацювати щодо відбудови та на шляху України до ЄС - Шольц

Німеччина і Польща будуть співпрацювати щодо відбудови та на шляху України до ЄС - Шольц

Укрінформ
Німеччина та Польща є одними з найбільших партнерів України з точки зору надання всебічної допомоги під час боротьби українців з агресором і будуть тісно координуватися при відбудові та на шляху України до ЄС.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц на брифінгу з польським колегою Дональдом Туском після німецько-польських міжурядових консультацій у Варшаві 2 липня, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми міцно стоїмо разом на боці України в її боротьбі… Ми будемо ще тісніше співпрацювати в питанні відбудови та на шляху України до ЄС», – сказав Шольц.

Він нагадав, що обидві країни найбільше підтримують Україну у військовому, політичному, економічну, наразі – енергетичному, гуманітарному планах, зокрема обидві країни прийняли найбільшу кількість українських шукачів захисту від війни. В цьому контексті канцлер заявив, що Берлін і Варшава продовжать працювати над тим, щоби питання біженців солідарно вирішувалося в ЄС.

Говорячи про двосторонні відносини, глава німецького уряду поінформував, що під час консультацій було ухвалено масштабний План дій, у якому прописані конкретні проєкти на користь обох країн. «Ми хочемо надати нової динаміки нашій співпраці», – сказав канцлер.

Він також торкнувся історичного питання, нагадавши, що невдовзі виповниться 85 років від моменту нападу гітлерівської Німеччини на Польщу. Німеччина усвідомлює свою вину та готова підтримати жертв націонал-соціалізму 1939–1945 років, які ще живуть, сказав Шольц. Він підкреслив необхідність не допустити забуття минулого, яке має бути попередженням на майбутнє. «Наша відповідальність за минуле означає також нашу відповідальність за майбутнє», – заявив політик.

Сьогодні безпека Польші є і також безпекою Німеччини, додав він і запевнив, що «Німеччина прагне дуже сильного польського голосу в Європі».

Читайте також: Шольц закликає ЄС надати більше грошей для прийому біженців з України

Участь у консультаціях, окрім канцлера, взяли десять міністрів та інші представники німецької влади

Окрім питань двосторонньої співпраці під час перемовин у Варшаві обговорювали питання європейської та економічної політики. У зв’язку з міжнародною безпековою ситуацією у центрі уваги також була співпраця у сфері політики безпеки та оборони, а також агресійна війна Росії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-