У Франції ультраправі використовують ШІ для просування антиєвропейських наративів - експерти

У Франції ультраправі політичні сили є лідерами з використання штучного інтелекту (ШІ) для агітації на парламентських виборах.

Такі дані у своєму звіті наводить AI Forensics - європейська некомерційна організація, яка досліджує непрозорі алгоритми, передає Укрінформ із посиланням на Le Monde.

Дослідники організації проаналізували контент, опублікований в Інтернеті тридцятьма вісьмома партіями та коаліціями Франції в період з 1 травня по 28 червня на їхніх веб-сайтах та в соціальних мережах, і виявили 51 повідомлення, що містять зображення, згенеровані ШІ.

«Ці зображення використовувалися для драматизації партійних наративів і сенсаційних тем, зокрема для посилення антиєвропейських та антиіммігрантських меседжів», - повідомляється в документі.

Експерти стверджують, що використання ШІ було невід'ємною частиною агітаційної стратегії «Національного об'єднання», «Reconquête» та «Les Patriotes».

«Жодне зі згенерованих штучним інтелектом зображень не було позначене як таке політичними партіями або платформами, на яких вони розміщувалися, а синтетичний характер цих зображень не обговорювався і не ставився під сумнів у коментарях до дописів», - йдеться в дослідженні.

Як приклад вони наводять агітаційний ролик, повністю створений ШІ, який розмістив у соцмережі X лідер «Reconquête» Ерік Земмур.

У цьому відео президент Еммануель Макрон представлений під зливою банкнот та натовпом мігрантів, які прямують до сільської церкви. Укінці відео з’являється картинка Франції в разі перемоги ультраправих - сімейний пікнік на тлі красивого пейзажу.

«Національне об’єднання», переможець першого туру виборів, зокрема, використовувало ШІ у своїй кампанії "Європа без них", яка атакує президента Макрона та президента Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн. На картинках зображено іммігрантів у човні, які масово висаджуються на пляж, або загрозливого чоловіка-ісламіста.

Читайте також: Ультраправі перемагають у першому турі парламентських виборів у Франції

На думку експертів, існує нагальна потреба в більш суворій модерації контенту, щоб забезпечити чесність політичних кампаній і запобігти поширенню неправдивої інформації.

Як передавав Укрінформ, у Парижі декілька тисяч людей вийшли на вулиці, протестуючи проти перемоги ультраправих на виборах.

Декілька тисяч людей зібралися на центральній площі у Парижі, щоб продемонструвати свою опозицію ультраправим, які перемогли в першому турі дострокових парламентських виборів.

Фото: Getty Images