Ультраправі перемагають у першому турі парламентських виборів у Франції

Ультраправі перемагають у першому турі парламентських виборів у Франції

Укрінформ
Міністерство внутрішніх справ Франції вранці в понеділок оголосило попередні результати першого туру парламентських виборів. Перемогу здобуло ультраправе «Національне об’єднання», яке станом на 9:00 здобуло понад 33 відсотки голосів. Явка виборців - 66,7%.

Як передає Укрінформ, результати опубліковані на офіційній сторінці Міністерства внутрішніх справ.

«Національне об'єднання» у союзі з Еріком Сіотті, президентом Республіканців, отримало 33,1% голосів. Об’єднання лівих «Народний фронт» - 28%, президентська коаліція «Разом» - 20%. Республіканці, не пов'язані з ультраправими, отримали 6,7% голосів.

Таким чином, у першому турі заповнено вже 76 із 577 місць парламенту. Це ті кандидати, які змогли набрали понад 50% голосів виборців, що взяли участь у голосуванні.

Решта переможців буде визначатись у другому турі, який відбудеться 7 липня.

За правилами, він проводиться між кандидатом, який посів перше місце, та тими, що набрали щонайменше 12,5% від кількості зареєстрованих виборців. Обраним вважається той, хто набрав найбільшу кількість голосів у другому турі.

Через високу явку у 244 виборчих округах кандидати від трьох таборів набрали достатню кількість голосів у першому турі, щоб пройти до другого туру. Таким чином, вони опинилися у тристоронньому протистоянні.

На думку прем’єр-міністра Габріеля Атталя, "жоден голос не повинен дістатися "Національному об'єднанню" в другому турі. Тож президентських кандидатів, що вийшли в другий тур третіми, закликали зняти свої кандидатури, щоб не допустити абсолютної більшості ультраправих у другому турі.

Олів'є Фор, перший секретар Соціалістичної партії, і всі лідери Народного фронту також закликали своїх учасників, які посіли третє місце, зняти кандидатури, щоб заблокувати перемогу "Національного об'єднання".

30 липня в першому турі парламентських виборів у Франції "Національне об’єднання " та його союзники випередили ліву коаліцію та президентський табір.

Це попередня оцінка, надана інституцією Ipsos Talan для France Télévisions, Radio France, France 24/RFI та LCP-Assemblée Nationale.

Як передавав Укрінформ, за даними Ifop, явка виборців на 20:00 оцінюється на рівні 67%, що на 19,5 пункта вище, ніж на загальних виборах 2022 року (47,5%).

Фото: Istock.com/imagestock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-