Прем’єр Угорщини підтвердив, що не має мандата вести переговори від імені ЄС щодо України

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підтвердив, що не може вести мирні переговори від імені Євросоюзу.

Про це він сказав у радіоінтерв’ю у п'ятницю, передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

Орбан заявив, що той факт, що Угорщина наразі головує в Раді ЄС на ротаційній основі, не дає йому мандата вести переговори від імені блоку.

«Мені не потрібен мандат, оскільки я нічого не представляю. Все, що я роблю, - це їду туди, де йде війна чи загроза війни, яка загрожує Європейському Союзу та Угорщині або має для них негативні наслідки, і ставлю запитання», - сказав він, не підтвердивши офіційно свій візит до РФ, про який писали напередодні ЗМІ.

Читайте також: Ердоган запропонував Путіну посередництво для досягнення «справедливого миру» у війні проти України

Як повідомлялося, президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що країна, яка головує в Євросоюзі, не має повноважень взаємодіяти з Росією від імені ЄС. Саме так він прокоментував повідомлення, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан здійснить у п’ятницю, 5 липня, візит до Москви, лише через декілька днів після відвідування Києва.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель, коментуючи можливий візит Орбана до РФ, заявив, що угорський прем’єр робить це за власною ініціативою, і жодним чином не представляє там Європейський Союз.

1 липня Угорщина розпочала головування в ЄС та перебрала на себе організацію роботи Ради ЄС на пів року.

Угорщина раніше неодноразово блокувала військову допомогу Україні від Євросоюзу, а також запровадження санкцій ЄС проти Росії та початок переговорів про вступ України до ЄС.