Безпека буде серед пріоритетів бюджету Німеччини на 2025 рік - Шольц

Німеччина має забезпечити свою стабільність і безпеку і сприяти цьому у Європі.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц, представляючи журналістам проєкт державного бюджету на 2025 рік, передає кореспондент Укрінформу.

«Німеччина має стати безпековим якорем у Європі», - підкреслив канцлер, висловивши занепокоєння результатами виборів у деяких європейських країнах, зокрема, у Франції.

Він зазначив, що в нинішні скрутні та нестабільні часи найбільша економіка ЄС потребує такого основного фінансового документа, який дасть правильні відповіді на основні виклики. Серед них політик назвав підтримку України, посилення Бундесверу, економічне зростання, гарантоване забезпечення роботою, соціальну підтримку населення, а також злагоду в суспільстві.

Серед основних завдань Шольц назвав безпеку «у вузькому сенсі», а саме посилення армії.

«Тому ми повністю досягнемо цільового показника в 2 відсотки», – сказав Шольц.

За його словами, до 2028 року, після того, коли будуть витрачені 100 млрд євро спецпакета, схваленого відразу після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, оборонний бюджет зросте до 80 мільярдів євро. Водночас буде збільшено фінансування поліції, служб техдопомоги тощо.

Проєкт бюджету разом із канцлером представляли також віцеканцлер - міністр економіки Роберт Габек і міністр фінансів Крістіан Лінднер.

Читайте також: Шольц закликає ЄС надати більше грошей для прийому біженців з України

Цього року видатки в бюджеті сягнуть 489 мільярдів євро, інвестиції - 52 млрд євро, обсяг запозичень зросте до 50,5 млрд євро. У 2025 році заплановані витрати в розмірі 481 млрд євро, інвестиції – на рівні 57 мільярдів євро, а запозичення – 44 мільярди.

Очікується, що документ буде схвалений 17 липня.