The Insider оприлюднило план зовнішньої розвідки РФ для дестабілізації України та Заходу

Розслідування

Журналісти опублікували розслідування про плани дестабілізації політичної ситуації в Україні та західних країнах-партнерах, розроблені Службою зовнішньої розвідки Росії, які відповідають за "інформаційну війну" із Заходом.

Як передає Укрінформ, розслідування базується на листуванні співробітників СЗР, що опинилося в розпорядженні видання The Insider.

Згідно з отриманою інформацією, група співробітників СЗР ще 2022 року запланувала масштабну кампанію з дезінформації населення України та низки західних країн, включно із США. Теми, "болючі для західного суспільства" (серед яких - нелегальна міграція, інфляція, наплив біженців з України), мали вкидатися як через спеціально створені інтернет-платформи, так і через уже наявні соціальні мережі й месенджери. А також - від імені фейкових "радикальних українських і європейських сил". Останнє, як вважали в СЗР, дасть змогу "виключити будь-яку прив'язку до РФ" і "транслювати практично будь-які тези, пропагувати найбільш лівацькі ідеї та висувати вимоги політичного й економічного характеру аж до повного абсурду".

Згодом співробітники СЗР, як стверджується, планували організувати проплачені вуличні протестні акції. "Собівартість виходу маніфестанта на акцію становить 100 євро. Час проведення акції - протягом 1 години. За цей термін здійснюється фото- і відеозйомка для подальшого тиражування в ЗМІ", - сказано в плані.

Усе це в листуванні називається "роботою з метою поглиблення внутрішніх суперечностей між правлячими елітами, ескалації антиурядових виступів і розгойдування аморфної частини електорату", яка "націлена на психоемоційний вплив, унаслідок якого випробовуваний перебуває на межі божевілля з огляду на те, що відома й звична йому картина світу руйнується на очах стрімкими темпами".

"Культивація страху за майбутнє, невпевненості в завтрашньому дні, неможливості будувати плани на перспективу, незрозумілості долі дітей і прийдешніх поколінь захльостує підсвідомість індивідуума панікою і жахом, і в перспективі призведе до ескалації протестної активності та інших негативних наслідків", - ідеться також у плані.

Читайте також: Сім'я російських шпигунів організовувала вибухи та отруєння в Європі - ЗМІ

Водночас окремо наголошується, що заради втілення його в життя "міркуваннями моралі та моральності слід знехтувати".

Розслідувачі The Insider зазначають, що в плані СЗР відсутня конкретика, тому неможливо точно сказати, наскільки пов'язані останні відомі пропагандистські та дезінформаційні кампанії в Європі з опублікованим листуванням.

Водночас у матеріалі називаються конкретні імена і звання співробітників СЗР, які відповідають за "інформаційну війну" із Заходом. Вони діють під прикриттям Міжнародного центру безпеки "Миротворець", створеного в грудні 2020 року. Ключові фігури - 45-річний офіцер ФСБ і одночасно військовослужбовець військової частини СЗР № 33949 Михайло Колесов, співробітник СЗР Михайло Кульомин, який готував аналітичні довідки для "секретаря Ради Безпеки", його батько, генерал Олександр Кульомин із 12-го головного управління Міноборони РФ, а також керівник науково-технічної служби ФСБ Едуард Чорновольцев. Ця служба курирує головний хакерський підрозділ ФСБ та Інститут криміналістики, який розробляв отруту "Новачок".

У матеріалі The Insider не сказано, ким було зламано листування СЗР і як воно потрапило до журналістів.

Читайте також: У Росії визнали «небажаною організацією» опозиційне видання Sota Media

Як повідомлялося, раніше розслідування The Insider і молдовського видання "Маленькая страна" виявило, що колишній начальник генштабу Молдови Ігор Горган регулярно доповідав своєму куратору в російській військовій розвідці ГРУ Олексію Макарову про політичну ситуацію в країні та про візити представників Міноборони України. Після цього проти колишнього начальника Генштабу Молдови було відкрито кримінальну справу.