У НАТО занепокоєні допомогою Москви у розвитку ядерних та ракетних програм Пхеньяна - Столтенберг

Сприяння з боку Росії у розвитку ядерних та ракетних програм Північної Кореї у відповідь на військову допомогу, яку надає їй Пхеньян, є загрозою не лише для країн-сусідів КНДР, а й викликом для глобальної безпеки, і це викликає занепокоєння у НАТО.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Те, що ми бачили в Україні, свідчить, наскільки взаємопов’язана наша безпека. Північна Корея надає суттєву військову допомогу для агресивної війни Росії проти України і водночас інвестує у (розвиток) ядерних та ракетних спроможностей. Ми глибоко занепокоєні, що у відповідь на військову підтримку, яку надає Північна Корея, Росія допомагає їй із ядерними та ракетними програмами. Це демонструє взаємозв’язок нашої безпеки із безпекою Південної Кореї та інших країн Азії та Тихоокеанського регіону», - наголосив Столтенберг.

Він зауважив, що Республіка Корея є дуже поважним партнером НАТО. Альянс розвиває двосторонні відносини з Республікою Корея за багатьма напрямками. Серед них – пілотні проєкти, які стосуються, зокрема, медичної реабілітації українських військовослужбовців. Активно розвивається двостороннє співробітництво у таких сферах, як технологічний та інноваційний розвиток, обмін розвідувальною інформацією тощо.

«Союзники по НАТО рішуче засуджують численні порушення Північною Кореєю резолюцій Ради Безпеки ООН щодо ядерних та ракетних прогами, які Північна Корея просуває далі. Це становить загрозу для сусідів і є викликом для глобальної безпеки», - підкреслив Столтенберг.

Читайте також: Євросоюз закликав Північну Корею припинити запуски балістичних ракет

Як повідомлялося, 9-11 липня у Вашингтоні відбудеться 75-й саміт НАТО, одним з головних питань якого буде військова допомога Україні. Крім того, лідери країн-союзниць обговорять розвиток оборонних спроможностей Альянсу та посилення партнерства з країнами Індо-Тихоокеанського регіону.