Філіппіни і Японія підписали угоду про оборонне співробітництво

Філіппіни і Японія підписали угоду про оборонне співробітництво, в рамках якої військові двох країн зможуть взаємодіяти та обмінюватися досвідом на своїй території.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Ідеться про угоду про взаємний доступ (Reciprocal Access Agreement), якою суттєво спрощується в’їзд військового персоналу і ввезення озброєння та обладнання однієї країни на територію іншої для проведення спільних навчань та інших тренувальних місій.

Документ підписали міністри оборони Філіппін Гілберто Теодоро та закордонних справ Японії Йоко Камікава на церемонії в Манілі у присутності філіппінського президента Фердинанда Маркоса-молодшого.

Для набуття чинності угоду мають ратифікувати парламенти двох країн.

Угода про взаємний доступ із Філіппінами стала першим таким документом, підписаним Японією в Азії. Філіппіни мають подібні угоди зі Сполученими Штатами та Австралією, а Японія – з Австралією і Великою Британією та веде перегуд поо інш у угоду з Францією.

Японська військова присутність на Філіппінах має допомогти Манілі протистояти поширенню китайського впливу в Південнокитайському морі, де Пекін претендує майже на всю акваторію і зазіхає на території ряду країн Південно-Східної Азії.

У 2016 році міжнародний трибунал виніс рішення, що претензії Китаю не мають правового підґрунтя, проте Пекін відмовляється визнавати такий вердикт.

Читайте також: США, Південна Корея та Японія засуджують військове співробітництво між Росією і КНДР

Японія не претендує на Південнокитайське море, але має окрему морську суперечку з Китаєм у Східнокитайському морі, де берегова охорона та військові двох країн неодноразово стикалися.

У грудні 2023 року Японія оголосила про найбільше посилення своїх сил самооборони з часів Другої світової війни і намагається зміцнити оборонні зв’язки з іншими країнами через стурбованість агресивною поведінкою Китаю, включаючи його тиск на Тайвань, ризики свободі судноплавства та торгові суперечки.

Як повідомляв Укрінформ, Філіппіни заявили, що 165-метровий «корабель-монстр» берегової охорони Китаю увійшов у їхню 200-мильну виключну економічну зону (ВЕЗ) і став на якір поблизу мілини Сабіна, намагаючись змусити філіппінське судно берегової охорони залишити даний район.

Фото: Keizo Mori/UPI