НАТО сьогодні є сильнішим ніж будь-коли - Байден

Президент США переконаний, що сьогодні Північноатлантичний альянс є найсильнішим за всю свою історію.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це Джо Байден заявив на урочистому заході з нагоди 75-ї річниці НАТО під час саміту Альянсу у Вашингтоні.

«Сьогодні НАТО є сильнішим, ніж будь-коли. І це добре, що ми сильніші, ніж будь-коли, тому що цей момент історії вимагає нашої колективної сили. Автократи хочуть перевернути світовий порядок, який загалом утримується вже майже 80 років. Терористичні угрупування продовжують плести злісні плани, сіяти безлад, хаос і страждання в Європі», – сказав він, маючи передусім на увазі російську війну проти України.

Президент США наголосив, що НАТО залишається оплотом глобальної безпеки, і це добре усвідомлюють американці. За його словами, переважна двопартійна більшість громадян США розуміє, що НАТО «робить нас усіх більш безпечними».

Читайте також: Байден: Україна може зупинити - і зупинить Путіна

«Американський народ знає, що весь наш прогрес за останні 75 років був досягнутий під щитом НАТО», – додав Байден.

На урочистості американський лідер вручив генеральному секретареві НАТО Єнсу Столтенбергу Президентську медаль Свободи.

«Значна заслуга прогресу, якого ми досягли в Альянсі, – це заслуга генсека», – сказав президент США, зауваживши, що Столтенберг очолює НАТО в «один з найвідповідальніших періодів у його історії».

Читайте також: Війна в Україні показала важливість взаємосумісності всередині НАТО - Столтенберг

«Весь світ пожинатиме плоди вашої праці протягом багатьох років – у вигляді безпеки, можливостей і більшої свободи. Тому я радий нагородити вас найвищою цивільною нагородою, яку можуть надати Сполучені Штати – Президентською медаллю Свободи», – заявив Байден.

Як повідомлялося, у Вашингтоні 9–11 липня проходить саміт НАТО, у якому бере участь українська делегація на чолі з Президентом Володимиром Зеленським.