Війна в Україні показала важливість взаємосумісності всередині НАТО - Столтенберг

Війна в Україні показала важливість взаємосумісності всередині НАТО - Столтенберг

Укрінформ
Спільний розвиток спроможностей оборонної промисловості є критично важливим для зміцнення НАТО, а також для розв'язання проблем, що проявилися після вторгнення РФ в Україну.

Про це у Вашингтоні під час виступу на Форумі оборонної промисловості, що відбувся перед початком саміту НАТО, заявив Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Війна в Україні продемонструвала не лише те, що наші запаси були замалими, а наші виробничі спроможності - недостатніми. Вона виявила також серйозні недоліки у нашій взаємосумісності. Одним із прикладів є нідерландсько-німецька бригада, яка мала діяти сумісно, але в реальності виявилося, що нідерландські стандартні боєприпаси калібру 155 мм не можуть використовуватися у німецьких гаубицях, і навпаки. Це є протилежним до взаємосумісності, і ми це маємо сприймати дуже серйозно – як уряди, так і промисловість», - сказав Столтенберг.

Він наголосив, що неможливо забезпечити сильну оборону для НАТО без сильної оборонної промисловості, яка виробляє все необхідне - зброю, боєприпаси тощо. Саме завдяки сучасній оборонній промисловості війська НАТО залишаються на вістрі технічного прогресу. Тісна взаємодія між підприємствами оборонної промисловості та національними урядами, за словами Столтенберга, є також важливою для досягнення сумісності між збройними силами країн-союзниць.

Читайте також: Оборонна співпраця НАТО й України є вулицею з двостороннім рухом - Столтенберг

Для вирішення цих завдань, вважає генсек НАТО, союзники мають не лише збільшити оборонні бюджети, а й навчитися використовувати їх краще при реалізації спільних проєктів та спільних закупівель.

Керівник НАТО нагадав, що 10 років тому під час саміту в Уельсі, коли союзники ухвалили рішення про збільшення оборонних витрат, лише три країни витрачали 2% ВВП на оборону. Нині вже 23 країни досягли цього показника, а деякі – й перевершили. Решта країн Альянсу зобов’язалися довести оборонні видатки до 2% ВВП невдовзі, оскільки це вже розглядається як мінімальний поріг. Це додає мільярди до національних оборонних бюджетів, і дозволяє урядам укладати нові спільні довгострокові контракти з оборонною промисловістю.

Столтенберг навів декілька прикладів успішної кооперації між підприємствами оборонної галузі країн НАТО. Зокрема, бойові літаки F-35 здебільшого виробляються у США, але також у Бельгії, Канаді, Данії, Німеччині, Греції, Італії, Фінляндії, Нідерландах та Великій Британії. Ще одним вдалим прикладом є бойовий літак SAAB Gripen, який є розробкою Швеції, але також має американські компоненти.

Читайте також: Столтенберг анонсував «флагманський проєкт» з Південною Кореєю щодо України

«Сили НАТО мають на озброєнні ракету Storm Shadow, або SCALP (ракета класу «повітря-земля» - ред.), яка довела свою критичну важливість в Україні, і є результатом спільного франко-британського промислового комплексу. Координуючу роль у таких замовленнях грає Агенція НАТО з матеріально-технічного забезпечення і закупівель (NSPA). Торік завдяки агентству були укладені контракти на 11 мільярдів доларів для виробництва боєприпасів та військових спроможностей. Сьогодні NSPA підписала контракт на виробництво ракет Stinger ємністю більше 700 мільйонів доларів», - резюмував генеральний секретар НАТО.

Як повідомлялося, 9-11 липня у Вашингтоні відбувається ювілейний 75-й саміт НАТО, одним з головних питань якого є нарощування військової допомоги для України.

Фото: nato.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-