Орбан намагається «миротворчими ініціативами» забезпечити майбутнє в разі відходу від влади - експерт

Ексклюзив

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан своєю підвищеною активністю, в тому числі «миротворчими ініціативами», намагається підвищити популярність очолюваної ним партії, а також власну вагу на європейській і світовій арені, щоб забезпечити своє майбутнє в разі відходу від влади в Угорщині.

Таку думку висловив кореспондентові Укрінформу угорський політолог Шандор Фьолдварі.

«Орбан поїхав до Києва, Москви, Азербайджана (де брав участь у саміті Організації тюркських держав, - ред.), а потім до Пекіна не тому, що він такий миротворець, а через бажання зміцнити свою владу. Зараз позиції його партії «Фідес» уже не такі міцні як раніше. Тому він акторствує, зображаючи сильного лідера», - каже Фьолдварі.

За його словами, цим же загалом пояснюється підвищена активність, яку Орбан показує останнім часом на європейській арені, включаючи Європарламент, і на світовому рівні.

Політолог також закликає не надто серйозно сприймати лідера нової консервативної угорської партії TISZA Петера Мадяра в якості головного опонента владі Орбана. «В ліберальних колах нашої країни є така думка, і я її поділяю, що Мадяр – це таке alter ego («друге я» латинською, - ред.) Орбана. Орбан хоче перейти на європейську та світову сцену. При цьому залишити в Угорщині людину, наступника, що міг би забезпечить безпеку йому та його власності», - вважає експерт.

Читайте також: Прем'єр Швеції вважає, що Орбану не слід зловживати головуванням Угорщини в ЄС

Він пояснює: в Угорщині поширена думка, що Орбан скоро відійде від влади. У разі приходу до влади в країні лівоцентристської опозиції на чолі з соціал-демократами, Орбану може загрожувати розслідування його діяльності. «Якщо ж переможе Мадяр, то він, як вихідець з «Фідесу» може забезпечити імунітет нинішньому прем’єру. Сам керуватиме країною, а Орбану дасть можливість діяти в Євросоюзі. Тобто Мадяр може стати такою софістичною (оманливою - ред.) формою Орбана в майбутньому», - вважає Фьолдварі.

Як повідомляв Укрінформ, прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що візит угорського прем'єра Віктора Орбана до Москви під час головування Угорщини в Євросоюзі може посилати неправильний сигнал, і наголосив, що Орбан у цьому не діє та не говорить від імені ЄС.

Шандор Фьолдварі – угорський політолог та історик. Старший науковий співробітник Дебреценського університету (Угорщина).