Генсек НАТО: Путінська війна підживлюється тими, хто не поділяє наші цінності

Ситуативна коаліція авторитарних режимів Росії, КНДР, Ірану за економічного підживлення з боку Китаю означає глобальний стратегічний зсув, який загрожує глобальній безпеці.

Про це під час пресконференції за підсумками першої пленарної зустрічі саміту НАТО заявив Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Безпека є глобальною, а не регіональною. Путінська війна підживлюється тими, хто не поділяє наші цінності. Іран, Північна Корея надають пряму військову підтримку, в той час, як Китай підкачує воєнну економіку Росії. Це не лише тимчасова «коаліція переконань», це глобальний стратегічний зсув. Ми маємо тримати відкритими очі щодо загроз, які від нього виходять», - наголосив він.

Столтенберг нагадав, що у підсумковій декларації саміту лідери країн НАТО визнали, що Китай є вирішальним фактором, який надає Росії можливість вести війну проти України. Де факто, Пекін підтримує зростаючу загрозу, яку Москва становить для всієї євроатлантичної безпеки, коли продовжує цей конфлікт в центрі Європи, найбільший у новітній історії. Як зазначив Столтенберг, така поведінка Китаю не може залишатися без негативного впливу на його інтереси та міжнародну репутацію.

Читайте також: НАТО продовжує вважати Росію найбільшою прямою загрозою

«В цьому небезпечному світі друзі та партнери є більш важливими, ніж будь-коли. Сьогодні ми погодилися продовжувати наше партнерство, особливо в Індо-Тихоокеанському регіоні… Завтра союзники по Альянсу зустрінуться з чотирма партнерами з Індо-Тихоокеанського регіону і з Європейським Союзом. Ми будемо продовжувати наше співробітництво, та разом розглянемо ключові виклики», - резюмував генеральний секретар НАТО.

Як повідомлялося, у Вашингтоні відбувається ювілейний 75-й саміт НАТО, одним з головних питань якого є нарощування військової допомоги для України.

 Фото: Yonhap