НАТО продовжує вважати Росію найбільшою прямою загрозою

НАТО продовжує вважати Росію найбільшою прямою загрозою

Декларація
Укрінформ
Країни-члени Північноатлантичного альянсу підтвердили, що Росія залишається найбільшою безпосередньою загрозою безпеці НАТО, закликавши Москву вивести війська з України, Грузії й Молдови.

Про це йдеться в декларації саміту НАТО в Вашингтоні, оприлюдненій у середу, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Повномасштабне вторгнення Росії в Україну зруйнувало мир і стабільність у євроатлантичному регіоні та серйозно підірвало глобальну безпеку. Росія залишається найбільш значною та прямою загрозою безпеці Альянсу», - наголошується в документі.

Водночас підкреслюється, що Росія несе «виключну відповідальність» за агресивну війну проти України, що є грубим порушенням міжнародного права, в тому числі Статуту ООН.

«Не можуть залишатися безкарними зловживання та порушення прав людини російськими військовими та посадовцями, так само як воєнні злочини та інші порушення міжнародного права. Росія несе відповідальність за загибель тисяч мирних жителів і завдану значну шкоду цивільній інфраструктурі»,- йдеться далі.

Країни Альянсу також рішуче засудили «жахливі атаки» Росії по цивільних містах України, у тому числі, на лікарні, 8 липня.

Читайте також: Лідери НАТО погодили виділення Україні військової допомоги на €40 мільярдів

«Росія повинна негайно припинити цю війну та повністю й беззастережно вивести всі свої сили з України відповідно до резолюцій Генеральної Асамблеї ООН. Ми ніколи не визнаємо незаконну анексію Росією української території, в тому числі Криму»,- підкреслюється в декларації.

Країни-члени Альянсу також закликали Росію вивести всі її військові сили з Республіки Молдова та Грузії, які були розміщені без згоди цих країн.

Як повідомляв Укрінформ, члени Північноатлантичного альянсу назвали незворотнім приєднання України до НАТО та запевнили в підтримці нашої країни на шляху євроатлантичної інтеграції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-